ВМРО предлага длъжниците да са защитени по-дълго

OFFNews 10 май 2020 в 14:49 2215 0

ВМРО предлага защитата на длъжниците от банки и колекторски фирми да се удължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение. 

Предвидените в Закона за здравето правомощия на здравния министър за обявяване на извънредна епидемична обстановка да имат срок от 30 дни и тези правомощия да важат до края на обявената от СЗО пандемия. 

Това са само част от антикризисните мерки, които депутатите от ВМРО предлагат между първо и второ четене на Закона за здравето. Промените, които депутатите гласуваха на първо четене в петък, се налагат, за да бъдат обезпечени противоепидемичните мерки след края на извънредното положение.

Другите предложения на ВМРО са да се забрани запорът на сметките на общините до края на 2020 г., те да имат и възможност за пренасочване на средствата от битови отпадъци и снегопочистване към други дейности, свързани с дезинфекция заради пандемията. Това е крайно наложително поради факта, че общинските бюджети са ограничени и вече се затрудняват да покриват всички нужни разходи по преодоляване на пандемията. 

Вече внесените концесионни такси по курортите да се приспадат за следващата година в случай, че държавата обяви намалена или нулева събираемост в рамките на тази. Мярката е с цел постигане на равнопоставеност между концесионерите и подпомагане българския туризъм.

Друго предложение е субсидия от 6000 евро за чартърни полети да се изплаща на български лицензирани превозвачи, а при липса на възможност и от чуждестранни по ред, определен от министъра на транспорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови