ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ „Белене“

OFFNews Последна промяна на 14 май 2018 в 13:56 2304 0

ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ „Белене“

ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ „Белене". Това се посочва в позиция на партията, изпратена до медиите.

В нея се посочва, че електроцентралата е "сериозен стратегически обект, който e важен не само за региона около Белене, но и за цялата държава". От партията на военния министър Красимир Каракачанов съобщават, че подкрепят вдигането на мораториума за строителството, с което парламентът да даде възможност за рестарт на проекта.

Ще предложим тази наша позиция да стане обща за коалиция Обединени патриоти. Интересът, заявен от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), е достатъчно основание България да започне нова прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор, се посочва в текста.

От партията заявяват, че подкрепят "всяка стъпка към енергийна независимост" и за стабилен икономически растеж.

Именно икономическият растеж, повишаването на доходите и преодоляването на регионалния дисбаланс са основни пунктове в програмата на ВМРО и са залегнали и в предизборната платформа на Обединени патриоти. Това обаче може да бъде постигнато само с реална икономика и реално производство. А строежът на АЕЦ не само ще даде нови работни места, но и ще бъде инвестиция в един високотехнологичен сектор, инвестиция, която ще даде на България нови позиции на енергийния пазар в Европа, заявяват от партията на Каракачанов и припомнят, че ВМРО е била против затварянето на III-ти и IV-ти блок на АЕЦ „Козлодуй". 

Бяхме и сред инициаторите на референдума за продължаване строежа на „Белене". Днес, след като се наложи да заплатим милиарди за двата реактора и незавършеното строителство, би било липса на здрав икономически разум просто да забравим тези пари и да не търсим възвращаемост от тях, се казва още в позицията на ВМРО.

Очакваме българското правителство да започне процедура без условия за дългосрочно изкупуване и без допълнителни плащания или гаранции от бюджета. Сделката трябва да е подчинена само на условието за защита на икономическия интерес на страната и потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови