ВМРО иска връщане на задължителната казарма

OFFNews 06 юли 2016 в 11:00 5906 19

ВМРО изготви проекти на изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Те ще бъдат предложени за одобрение от парламентарната група на Патриотичния фронт и до дни ще бъдат внесени за разглеждане от Народното събрание, съобщават от пресцентъра на ВМРО.

В подготвените към предложенията мотиви се казва, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас. Нормативното преминаване от принципа за наборна военна служба към механизма на професионална военна служба в Република България е било извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили, твърдят от националистическата формация.

Единият от предлаганите законопроекти разделя военната служба в Република България на „наборна военна служба“, като задължение на гражданите за участие в отбраната на страната и „професионална военна служба“, изпълнявана на основата на договор.

Законопроектите предвиждат различни хипотези за реализиране на задължителна наборната военна служба, като базовата е служба за срок от 6 месеца за лица от мъжки пол, навършили 19-годишна възраст и има варианти алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.

В промените на Закона за резерва на въоръжените сили се предвижда още началната военна подготовка на гражданите на Република България да стане задължителна. За учащите се в средните училища се предвижда тя бъде интегрална част от учебния процес, а за неучещите средно образование ще се организират задължителни курсове. Подобрява се системата за военна подготовка на студентите, включително и по посока на тяхното обучение за офицери от запаса, твърдя от пресцентъра на ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

17

Izalina

06.07 2016 в 13:23

По-разумно ми се види да намерят начин да въдворят в редовна служба онези ентусиасти - последователите на "паравоенните" организацийки - явно имат достатъчно свободно време, що да не им се плаща щом се чувстват подготвени да бранят. НО с регламент!

Малко се размечтах пак, щото не знам изобщо колко военни (че и независими) спецове ни останаха, ама ако бойковщини ще дирижират парада - по-добре да не правят нищо.

29585

15

Izalina

06.07 2016 в 13:19

"калашничетата са за динковците и подобните им елементарни примати"
...ето от това ме е страх.

От всяко дърво свирка не става, са казали по-мъдри от мен люде.
Намирам казармата в стария ѝ смисъл за отживелица. Оставяйки настрана ресурсната осигуреност и финансирането ѝ, при положение, че виждаме какви шофьори излизат от школите, па и какви специалисти от ВУЗовете напоследък, въвеждането на задължителна казарма си е направо опасно. В добрия случай може да оправят малко координацията на младежите при марш 'лява ръка-десен крак', ама това става и в час по физическо, ако са талантливи.

Иначе получаваме в голям процент от случаите "маймуна с граната". Не е да не сме виждали случки и у нас и навън, когато на неподходящи хора са вменявани непривични за тях дейности. Дори ако щете, оня ден бангладешките антитерористи гръмнали един от добрите по грешка, зачетох.
Ко остава за нашите фалцетни изнежени младежи ...

63994

14

Red or Dead

06.07 2016 в 13:15


““““........Колегата Сун Дзъ каза: .....““““““

Тук “високият наратив“ достигна невиждани висини..:):):):)

15256

13

mendi

06.07 2016 в 13:08

Сега остава да кажат кой ще участва и кой ще плАти масрафа и всичко ще е ОК, или казармите ще са на самоиздръжка :)
Друг е въпроса за какво ни е армия по модел от 1940 година. Сега 10 човека на компютри седящи в стая с климатиче някъде на хиляди километри и 10 безпилотни самолета ще ни попилеят цялата военна мощ за има - няма 2 часа. Друг е въпроса дали на някой му се занимава да хвърля от скъпите бомби тука.
Относно тетористичните заплахи - срещу тях редовната армия има нулева или под нулевата ефективност.

29585

11

Izalina

06.07 2016 в 12:34

Преди да взема по-конкретно отношение по темата - уточняващ въпрос, след като едва ли има по-голямо населено място в страната, в което да не се ползва посоката "ей, там до бившето военно поделение", "в бившата казарма" и т.н...

След като години наред бяха разпродавани (често на безценица) или разграбвани поради безстопанственост армейски имоти и имущества, според ВМРО дали разполагаме с някаква база за осъществяването на подобни мероприятия? Или ще го мислят по-нататък как да го финансират. Или вече са го измислили?!