Властта гради платформа за обществена информация

ОFFNews 06 октомври 2015 в 12:43 2366 1

Централизирана платформа за обществена информация ще бъде изградена към администрацията на Министерски съвет. 

Това приеха депутатите на първо четене с промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Текстовете бяха гласувани с 80 гласа "за" и 9 "въздържал се".

На платформата ще се подават заявления за достъп до информация, които ще се публикуват заедно с решенията по тях и предоставяната обществена информация. Всеки ръководител на административна структура в изпълнителната власт ежегодно ще обявява списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, като информацията, която бъде променяна в съответната администрация ще се актуализира в срок от 3 работни дни.

Според депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров с промените в закона се подобрява достъпът до обществена информация. Той обаче изтъкна, че реформаторите ще настояват за ключови промени между първо и второ четене, с които да се спре възможността за даване на частична информация.

„Ние с колегата Петър Славов искахме да разберем какви са били заплатите в Корпоративна търговска банка (КТБ) преди фалита на банката. Получихме всякаква частична информация, но не и конкретен отговор на този въпрос”, разказа Димитров за собствения си опит със запитванията по ЗДОИ. Той припомни, че двамата със Славов в момента съдят БНБ именно заради тези отговори.

Депутатът от Патриотичния фронт ПФ Димитър Байрактаров заяви, че не е наясно какво точно значи терминът „материален документ”, който се въвежда с промените. 

Законопроектът предвижда още администрацията на Министерския съвет (МС) да създаде портал за отворени данни, в който информацията се обновява ежегодно, като достъпът до тази информация ще бъде безплатен.

Освен това ще бъде задължително да се поддържа в електронен вид всяка информация от обществения сектор, създадена след 1 октомври 2015 г.

По ЗДОИ задължения вече ще имат и някои културни институции като библиотеки, включително университетски такива, музеи, архиви. Законът също така дава възможност за безплатно предоставяне на информация за повторно използване по преценка на организациите от обществения сектор.

По отношение на таксата за повторно използване на информация се установява горна граница, която няма да превишава материалните разходи по възпроизвеждането на информацията и нейното предоставяне. Въвежда се изискването организациите от обществения сектор да предоставят информация за повторно използване в отворен и машинно четим формат, както и да я публикуват в портала за отворени данни.

Промените предвиждат също електронен достъп до информация да се дава при поискване от заявителя, без да се изисква електронен подпис.

Въвежда се нова форма за предоставяне на достъп до обществена информация чрез копия, предоставяни по електронен път или интернет адрес, на който да се съхраняват данните, предмет на съответния интерес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews