Властта е арогантна и цинична, хората са в правото си да протестират, смята Радев

Според президента оставка на правителството би означавало абдикация от проблемите

OFFNews 12 ноември 2018 в 13:18 6986 3

Властта е арогантна и цинична, изгубила е чувствителността си към проблемите на хората и ги наказва за бедността, която не успява да пребори.

Това е мнението на президента Румен Радев, който в Карлово пред журналисти коментира масовите протести в неделя, прераснали в блокади и гражданско неподчинение.

Единственото, в което президентът и управляващите са на едно мнение е, че протестите са демократично право на хората. По думите му протестите "възвръщат надеждите и достойнството също така на българите като граждани".

"Затова според мен и тези протести са закономерни", заяви държавният глава. 

Според него: 

Властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори. Не само това, но гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чуват, те някак си не достигат до управляващите. Властта губи сензорите си, усещането си за проблемите на хората и ако няма една чуваемост, ако няма съответни мерки, ако продължават изявления арогантни и цинични, ако продължава неразбирането на проблемите на хората, закономерно е тези протести да продължават.

Той добави, че не може да каже дали протестите са политически режисирани.

Но според мен никой не може да изкара хората насила на улицата. Оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност. Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново. Затова очаквам правителството и НС да посочат изход от тази ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

3

aviatora

12.11 2018 в 19:22

Няма по ароганти от оправдания за безброй престъпления Цветанов и шефа на мафията в тази дъ.жава, който още не знае кой вижда в огледалото като се гледа в него.

11671

1

безпартийна

12.11 2018 в 13:40

Президентът просто е нямало как да каже по-ясно, че арогантно и цинично управление, няма как да започне тепърва да решава проблемите на хората. То няма нито волята, нито знанието, как да стане това. Интересите на хората са противни на интересите на олигархията. Това решава всичко. Но Президентът няма как да го каже, защото би било призив за предсрочни избори. Това трябва да го кажем ние, гражданите.