Правителството не се притеснява от протестите, защото не определя цените на горивата

Недоволството продължава - довечера ще има блокади във Варна, следват Враца, Пловдив и София

OFFNews 12 ноември 2018 в 12:06 4335 5

Правителството не се притеснява от протестите, защото не определя цените на горивата

Управляващите не са притеснени от протестите, които в неделя блокираха основни пътни артерии, а на места се стигна дори и до гражданско неподчинение.

Не правителството определя цената на горивата.

Така председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред журналисти недоволството на протестиращите, след среща на Коалиционния съвет в сградата на Министерския съвет. Той обясни, че демокрацията дава право на всеки да изрази своето мнение. 

"И не очаквайте държавата да е тази, която да спира изразяването на мнението на българските граждани. Не говорим за спиране, а за политики, които правим, информираност на българските граждани. А те са тези, които решават дали ще протестират или не“, коментира Цветанов. 

Той използва момента да припомни, че правителството има политика, която спазва стриктно - увеличаването на минималната и средната работна заплата, увеличение на заплатите в администрацията с 10 % и над 5 млрд. лева повече държавни разходи.

По думите му това е стабилност и прогнозируемост на политиките, които може да реализира правителството в края на 4-годишния си управленски мандат. „С тези си обещания ние сме спечелили изборите, с „Обединените патриоти“ сме сложили подписите си за изпълнение на тази управленска програма и не виждаме никъде отстъпление от приетите ангажименти“, каза още Цветанов, цитиран от "Фокус".

„Убеден съм, че с информираност всеки български гражданин е в правото си да избира какво желае – да имаме политическа криза и хаос или стабилност и прогноза за това, което се случва“, заяви още той.

По отношение на цените на горивата той коментира, че има органи, които осъществяват необходимия контрол и формирането на цените се осъществява на пазарен принцип. „Не формират цената на горивата правителството или Коалиционния съвет“, подчерта Цветанов.

Във връзка с продължаващите протести на майките на деца с увреждания и исканията им за оставката на вицепремиера Симеонов, Цветанов коментира: “Действията на всеки представител на Коалиционния съвет са били винаги за решаване на проблемите на майките и на децата с увреждания и затова сме предвидили 150 млн. повече в бюджета за догодина“.

В същото време организаторите на протестите анонсираха нови блокади. Председателят на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ в Благоевград Александър Стамболийски коментира, че в Благоевград, където снощи се стигна до сблъсъци, ще има нов протест. 

„Във Варна има нови протести още днес. Във Враца, доколкото знам, са обявили протест в сряда, в Пловдив също. Протестите ще бъдат мирни и ще бъдат пред общинските сгради. В София също ще бъдат организирани протести през седмицата. В момента обмисляме като цяло каква да бъде организацията и стратегията. Ние заявихме ясно какво искаме и на какво сме готови, и оттук нататък заедно с хората, които са ни гласували доверие, мислим да продължим с тази стратегия“, коментира Стамболийски, цитиран от "Фокус".

На въпрос защо се стигна до гражданско неподчинение при протеста вчера, Александър Стамболийски отговори: „Честно казано, всички знаем какво подтикна хората към гражданско неподчинение и защо имаше момент, в който изпуснахме контрола и се стигна до там – защото хората вече са озверели и не вярват на обещания. Хората очакват промяна час по-скоро, защото джобовете им се изпразват със светкавична скорост“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

12.11 2018 в 14:48

Доста нестабилна е в момента стабилността!
Сбогом БСП2!

12415

4

senester

12.11 2018 в 13:46

Цецерон умишлено се прави на по-голям олигофрен,отколкото е.Цената на горивата и арогантността на държавниците са капките,които преляха чашата на народното недоволство.Просто не ви искаме,това е...

12216

3

Uzer2

12.11 2018 в 13:37

Да махнат акциза, който е около 700 лв. на тон гориво. Освен него, държавата прибира и ДДС около 300 лв. на тон.

12216

2

Uzer2

12.11 2018 в 13:36

Да махнат акциза, който е около 700 лв. на тон гориво. Освен него, държавата прибира и коло 300 лв. на тон.