Владислав Горанов: Без привилегии за ветераните от войните

OFFNews Последна промяна на 03 май 2016 в 08:00 11567 17

Владислав Горанов

Приетите на първо гласуване без нито един против и въздържал се поправки в Закона за ветераните от войните получават между двете четения убийствено становище от министъра на финансите Владислав Горанов, съобщава otbrana.com.

На практика народните представители казват „Да“, но министърът, от когото зависят парите, посочва „не подкрепяме приложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветераните от войните“.

Така слага черта на надеждите на около 3 хиляди останали живи фронтоваци у нас, които са над 90 години, за по-добър социален и здравен статус.

В становището на Министерството на финансите се отхвърля заложеното в проекта отпадане на предоставянето на лекарствени продукти по списък, утвърден от здравното ведомство, т.е. ветераните да ползват лекарствата без сега съществуващото ограничение. Министърът смята, че така ще се създадат предпоставки за злоупотреби и ненужно изписване на лекарствени средства, т.е. няма доверие в лекарите.

Освен това, той е сметнал, че ако се удовлетвори желанието на фронтоваците, разходът по това перо ще се увеличи два пъти. Тук сметката е много интересна и най-малкото необективна. Тя се основава на две допускания. Първото е, че средната стойност на лекарствените продукти на един ветеран за един месец е 62 лв. Второто – по данни на социалното министерство, респективно на Агенцията за социално подпомагане, за лекарствени продукти и дентална помощ през 2015 г. са заплатени 2,6 млн. лв. Изводът е, че ще бъдат необходими още 2,6 млн. лв., като се допълва, че тази оценка е подценена, с оглед на стойността на новите медикаменти.

Защо сметката на финансовия министър е меко казано необективна? Защото не е поискал справка от Националния осигурителен институт, за да види колко са били ветераните от войните през последните години, включително през 2015 г., какъв е процентът на смъртност при тях, как той расте и други такива статистически данни, които правят допусканията в становището нереални. Или подбрани преднамерено, за да се отхвърли проектът по финансови причини, което е учудващо, след като се отнася за хора, които преди 71 и 72 години са изпълнили своя дълг пред държавата, рискувайки собствения си живот. В становището се посочва, че сметката е направена за 3500 ветерани, колкото бяха към 31 декември м.г.. В момента те са много по-малко. Дано са живи и здрави, но колко ще бъдат след влизането на промените в сила?! И не е ли морално държавата да направи този последен жест на своите войници!

Същият подход финансовото министерство прилага и по отношение на предложението достъпът до медицинска помощ на ветераните от войните да бъде без ограничения. Тук аргументите не са само в милионите от рода на 12-13, а и в притеснението, че НЗОК трябва да промени редица нормативни документи, а лекарите щели да се натоварят допълнително.

Министър Горанов е изчислил, че ако се даде право придружител да пътува безплатно с ветеран във вътрешно-градския и междуселищина транспорт и се предоставят една или две безплатни карти за общинските и областните ръководство на съюза за обслужване на ветераните, държавният бюджет трябва да отдели около 1 млн. лв.

Общата финансова прогноза в становището е, че ще бъдат необходими около 15 млн. лв., при наличие на 5 милиона в бюджета на Министерството на труда и социалната политика, респективно на Агенцията за социално подпомагане и в бюджета на Министерството на здравеопазването за тази категория лица за една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9214

17

XR4

04.05 2016 в 01:44

Българофил,Бог ще им помага отатък.Дай да видим с какво можем да им помогнем тук.

8302

16

Българофил

03.05 2016 в 14:16

С Вами Бог, ветерани!

21662

15

spirit оригиналът

03.05 2016 в 14:04

Горанов и за теб ще има запазено място на стълб южно изложение,между Хампърцумян и Костов ще се люлееш.

9685

14

mclaranist

03.05 2016 в 11:04

Иван55, според теб такава ,,финансова помощ" е правилна?? Той министъра не иска да отпусне бонус за лекарства и транспорт, ти за 2000 лв. на калпак да даде. Това е БЕЗУМИЕ. Той ако те чуе, ще се самоубие. И казваш, че това с безплатните помощи било шанс за измама? Мислиш ли че дядо на 80-90 ще реши да ,,върти далавери" с подобни помощи??? А ако мислиш че ,,някой друг около него ще се възползва", то по тая логика и подобни финансови помощи отново могат да са повод за измами. Ако ще редуцираме помощите само защото можело да има измами, ТО ДА НЕ ДАВАМЕ помощи. В България измами се правят НА ВСЯКАКВИ нива, но това трябва да значи, че трябва да спрем да даваме бонуси, помощи и привилегии??? Според мен за ,,хазната" няма да и стане нищо, ако за 3000 човека се направи подобна мярка, ТЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТ

8881

13

Иван55

03.05 2016 в 10:54

До mclaranist: Не коментирам размера на привилегията "ветеран", а принципа за реализирането и. 1000, или 2000лв. надбавка може, но "храна от "Рила" само за ЦК" - не. Пък който разбрал, разбрал.

9685

12

mclaranist

03.05 2016 в 10:37

Иван55, на колко години сте и какви доходи получавате? Много е лесно НИЕ всички тук, пишещите да се упражняваме по политиканстване и многознаене. Но всички ние сме млади, в апогея на силите си, можем да градим бъдещето си и да печелим повече. ТЕЗИ хора са в последните дни на живота си. А техния живот е минал в това НИЕ да вървим по улиците на България, да ползваме благата й, да сме ТУК и СЕГА. Те са тези на които ДЪЛЖИМ. И още повече, че са рискували живота си в дълг към родината си, а сега някакъв пъпчив костюмар, им казва- гледайте си работата. Пука ми че сте рискували живота си и т.н. Много пари отиват за вас и сте ,,излишно перо" в бюджета. ДО там ли ударихме дъното. Ветераните и родителите ни да ги гледаме като ,,излишно перо" за бюджета?? Нали и ние ще станем като тях, и ние ще сме дали живота си и здравето си за страната и ще ИСКАМЕ спокойни старини. Техните пенсии не стигат за нормално изхранване, камоли за лекарства и пътувания. Срам ме е от хора които мислят така.

25545

11

Izalina

03.05 2016 в 10:34

No 8 - неуместно!

Колкото до жалкото министърче - мнооого тъжно. Как няма капка уважение към живота и историята им, що не позволите да изживеят достойно старините си - колкото им е отредено?
:(
горчи ми

8881

10

Иван55

03.05 2016 в 10:15

Парад на левичарството в коментарите. Няма лошо да има привилегия за ветераните, но само една и измерена в пари. Било през пенсии, било през социални добавки. Безплатна храна, безплатни лекарства, транспорт и т.н. са предпоставки за измама. Това просто е копие на стола в "Рила" за ЦК. Е не.

4359

9

ОФчар

03.05 2016 в 10:09

Горанов що не им спретне един данък "Ветерани", вместо да се подмотва?

73928

8

El Commandante

03.05 2016 в 09:50

"точно от коя война са ветерани"

От Пелопонеската...