Вижданията на ПП, ГЕРБ, ДБ и Възраждане за цената на тока

OFFNews 07 декември 2021 в 22:17 2415 0

Заплатите, данъците и цената на тока са темите, по които се очертават спорове в 47-ото НС. Това показа и дебатът в предаването "Референдум" между Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Георги Ганев от "Демократична България".

Цената на тока

Даниел Лорер заяви, че държавата има своите инструменти, за да контролира цената на електроенергията за битовите потребители. Той беше категоричен, че помощите за бизнеса ще продължат до приемането на бюджет за 2022 г., което се очаква да се случи през януари следващата година. Според него "енергийната система на България дълги години не е управлявана както трябва". А ситуацията, която заварва ПП, е генериране на ток с помощта на скъп руски газ, вместо по-евтин азерски. Лорер разкритикува предишните управляващи за забавения строеж на интерконектора с Гърция.

Деница Сачева беше категорична, че помощите за бизнеса трябва да продължат да се изплащат. По думите ѝ досегашните компенсации не са достатъчни. И се възмути, че работещите предложения на ГЕРБ са отхвърлени с единствения аргумент, че идват от бившите управляващи.

Тя коментира, че в момента инвестициите у  нас се свиват заради липсата на сигурност. Лорер пък я контрира, че инвестициите са свити заради "предвидимата корупционна дейност".

Според Георги Ганев сега цените за електроенергия у нас са сред най-ниските в ЕС. Според него следващият кабинет трябва да има краткосрочни и дългосрочни политики в тази насока. По думите му дългосрочният проблем е структурата, по която се доставя и по която ще се образува цената за електроенергията.

Като възможна мярка за намаляването цената на тока би било намаляването на ДДС, смята той. Но ще са необходими разчети и анализи до колко това би било ефективно в дългосрочен план.

Свой принос в решаването на проблема даде и Цончо Ганев от "Възраждане", който обърна внимание на следния по думите му парадокс:

"Ние като държава произвеждаме евтин ток, който продаваме в чужбина, благодарение на либерализирания пазар. А скъпия ток, който произвеждат американските електроцентрали, купуваме ние и българският бизнес. България се намира в изключително тежка ситуация. Ние трябва да прехвърлим тази електроенергия, която изнасяме в чужбина - да дойде в България, а всички тези частни производители под формата на американски ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, които не са държавни, да излязат на свободния пазар. Това реално ще помогне на бизнеса", обясни Цончо Ганев.

Данъците

Георги Ганев коментира, че от ДБ ще бъдат против увеличението на максималния осигурителен доход. 

"Докато държавата не си оправи двора, да не взима повече пари от хората", заяви той.

Лорер пък заяви, че заплатите у нас се вдигат и е редно и осигурителният доход да се движи паралелно. По думите му фиксираното число не е по-доброто решение.

От ГЕРБ смятат, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличава, но плавно. Според Сачева са необходими първо разговори с бизнеса, но бе категорична, че обвързването на осигурителния доход със средната работна заплата не е добър вариант.

Магистрали, мостове и тунели

"България трябва да навакса 30 г. липса на капиталови инвестиции", заяви Лорер и подчерта, че програмата на ПП ще бъде насочена към "агресивни" инвестиции, строеж на тунели, мостове и магистрали.

"Вие непрекъснато откривате топлата вода...говорите за това, за което ние говорим от 20 години", контраатакува Сачева. Тя предупреди, че от ГЕРБ ще следят с особено внимание строежа на мостове и тунели. И упрекна ПП, че не е изпратила коалиционното споразумение и до останалите партии, които не участват в преговорите - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Сачева допълни, че това е "добрата практиката". Лорер пък ѝ отвърна, че до дни текстът на споразумението ще бъде публичен.

Заплатите

Когато се увеличава минималната работна заплата, печелят само тези, които получават такава, но и останат на работа, заяви Георги Ганев. Според него увеличаването на минималната работни заплати води до увеличаване на безработицата.

Деница Сачева пък беше категорична, че минималната работна заплата трябва да продължи да се увеличава. 

Лорер коментира, че в България няма проблем с безработицата. Според него основната политика трябва да бъде насочена към осветяване на сивата икономика.

"Искаме българската икономика да излезе на светло", беше категоричен той.

Сачева приписа на ГЕРБ заслугите за ниската безработица в страна в момента. По думите ѝ компенсациите за бизнеса по време на пандемията са довели до осветяване на икономиката.

Според Ганев обаче тези мерки са с временен характер и следващите трябва да бъдат насочени към запазване на работни места, както и към разкриването на нови.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!