Вицепрезидентът: Научаваме новините отвън, България има две външни политики

Елена Николова 04 май 2022 в 20:21 2978 4

Ние получаваме тревожен сигнал като общество - България има две външни политики. Как смятате, че стоим в очите на европейските ни партньори? 

Това заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар за българската политика към Северна Македония.

Днес господин Владо Бучковски, който в предишния кабинет в Македония беше назначен да води преговорите с България, съобщи, че има вече договорен документ с българското правителство - резолюция, която ще бъде предложена на гласуване в българския парламент, каза Йотова.

Според нея в момента наблюдаваме "много опасна и неприятна тенденция - да научаваме новините отвън".

Може ли до този момент нито една политическа формация, нито една парламентарна група, нито министър - председателят, нито външният министър да не излязат пред българското общество и да кажат: Да, работи се по такъв документ. Той ще бъде вкаран в НС, коментира вицепрезидентът.

Същевременно Йотова не отхвърли твърденията, че има натиск страната ни да промени политиката си към Северна Македония:

"Нека бъдем реалисти, честни – пред нас и пред хората, натиск има. И от страна на комисаря по разширяване, и от самите европейски институции, защото някак си не успяхме да сложим баланса между геополитическите интереси от една страна, и геополитическите решения на ЕС - от друга, и нашата малка, но много ценна българска правда по отношение на процесите в Република Северна Македония."

Йотова припомни за посещението си в Битоля, заедно с премиера и българската делегация, за откриването на културен център, който „в нашите очи беше мястото, където ще се говори за България, ще се отстоява българщина, български песни“.

„Видяхте каква беше реакцията на официалните македонски власти. Не само езикът на омразата. Ние имаме информация от участниците в това откриване, от нашите македонски българи, че в социалните мрежи се е развила цяла кампания. Стига се дотам да не се купуват храни от магазини на българи, за да фалират. Стига се дотам - да влизат в списъци техни роднини, за да не могат да получат работа“ - алармира вицепрезидентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

6

voododoll

05.05 2022 в 07:27

Къде е Македонския Културен център във Пиринско? Където се говори македонски и се пеят македонски песни?

Къде са Сръбския и Румънския? Къде е Турс… добре тук има бая кръчми из Кърджалийско и Родопите.

В България Маледонците са преследвани, партията им е забранена и обявена за сепаратистка, но пък Възраждане, ДПБ и БСП не са. ОмО Илинден - Пирин обслужвали интереси на чужда държава. А БСП, Копейкин, Янев, Карадайъ? Чии интереси обслужват? Не са български обаче…

10298

2

AntiZ

04.05 2022 в 21:28

Тия си научавали новините отвън?! Кажи от Кремль, Руzzия, да те разберат хората!

1855

1

Чосър

04.05 2022 в 21:13

Само още 5 клишета и ще повърна.. особено за "българщината", вземи прочети последното на Глиги.. и елА мА рИтни..