Вицепрезидентът: Дипломацията ни крета след събитията

OFFNews 11 април 2016 в 14:15 2379 8

Маргарита Попова

Има ли нашата, българската дипломация, своя стратегическа дълбочина за защита на националния интерес? И докога българската дипломация няма да крета след събитията. Тези въпроси постави вицепрезидентът Маргарита Попова в Кърджали по повод учредяването на партия ДОСТ, цитирана от "Нов живот".

Кога ще очертаем ясно националния си интерес и ще го защитаваме пламенно, и докрай, и просветено. Редно ли е ние като политици, като дипломати и като държавници, примерно да се нахвърлим най-напред върху нашите българските граждани, защото и аз, и вие, и всички, които ще учредят евентуално новата партия, са български граждани, добави тя.

Нашият статус е един и същ, ние имаме не само права, но и много повече задължения. И когато политиците не си изпълняват задълженията, които са повече от колкото на хората извън политическата сфера, те трябва да носят отговорност, констатира Попова. 

Вицепрезидентът призна, че се намирала в малко деликатна ситуация и уточни, че субектите в държавата, които трябва да имат коментар по въпроса, са Външното министерство и президентската институция. „Тъй като няма говорене нито от едното, нито от другото място, аз съм малко в неловка и неудобна ситуация”, обясни Маргарита Попова.

Тя уточни, че оставя настрани партийното политическо говорене и посочи, че ако е разумно, то можело да помогне много, но и много да навреди. Според нея задължението на българската дипломация е да знае българските национални интереси и да ги отстоява. Нейно задължение било и да защитава българските граждани, без значение от техния етнос и религия.

Маргарита Попова коментира, че е много лесно да се критикуват идващи отвън хора и чужди политики и интереси, без значение дали са с претенции за империи и регионални или глобални сили. Ние обаче трябва да си гледаме нашето, българското и националното, което ни обединява, добави вицепрезидентът. 

В Кърджали Попова посети ГПЧЕ „Христо Ботев“, където даде начало на Часове по демокрация и право. Инициативата е на Германската фондация за международно правно сътрудничество и е развита на основата на часовете по правознание на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!