Вицепрезидентът: Дипломацията ни крета след събитията

OFFNews Последна промяна на 11 април 2016 в 14:15 1886 8

Маргарита Попова

Има ли нашата, българската дипломация, своя стратегическа дълбочина за защита на националния интерес? И докога българската дипломация няма да крета след събитията. Тези въпроси постави вицепрезидентът Маргарита Попова в Кърджали по повод учредяването на партия ДОСТ, цитирана от "Нов живот".

Кога ще очертаем ясно националния си интерес и ще го защитаваме пламенно, и докрай, и просветено. Редно ли е ние като политици, като дипломати и като държавници, примерно да се нахвърлим най-напред върху нашите българските граждани, защото и аз, и вие, и всички, които ще учредят евентуално новата партия, са български граждани, добави тя.

Нашият статус е един и същ, ние имаме не само права, но и много повече задължения. И когато политиците не си изпълняват задълженията, които са повече от колкото на хората извън политическата сфера, те трябва да носят отговорност, констатира Попова. 

Вицепрезидентът призна, че се намирала в малко деликатна ситуация и уточни, че субектите в държавата, които трябва да имат коментар по въпроса, са Външното министерство и президентската институция. „Тъй като няма говорене нито от едното, нито от другото място, аз съм малко в неловка и неудобна ситуация”, обясни Маргарита Попова.

Тя уточни, че оставя настрани партийното политическо говорене и посочи, че ако е разумно, то можело да помогне много, но и много да навреди. Според нея задължението на българската дипломация е да знае българските национални интереси и да ги отстоява. Нейно задължение било и да защитава българските граждани, без значение от техния етнос и религия.

Маргарита Попова коментира, че е много лесно да се критикуват идващи отвън хора и чужди политики и интереси, без значение дали са с претенции за империи и регионални или глобални сили. Ние обаче трябва да си гледаме нашето, българското и националното, което ни обединява, добави вицепрезидентът. 

В Кърджали Попова посети ГПЧЕ „Христо Ботев“, където даде начало на Часове по демокрация и право. Инициативата е на Германската фондация за международно правно сътрудничество и е развита на основата на часовете по правознание на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2016 в 11:21

Бре, каква активност разви тази жена, да и се не надяваш. За три години и половина гласът не и чухме по нито един въпрос, само се цупеше и съскаше като змия. Сега на какво ли се дължи този патриотичен напън, който я е обзел? Сигурно на задаващите се избори! Е, това не е моят човек - от лишетата й ме полазват тръпки, а гласът и - за него нямам думи...

11.04 2016 в 18:35

§1, работата е много ясна, госпожата напомня за себе си и дава заявка за некое кефко постче, да мое си плетка безгрижно. Щото мандатчето свършва, а за ново изгледи няма.

11.04 2016 в 17:29

Айде библиотекарката да не дава много акъл!!!

11.04 2016 в 17:28

Отворената вицепрезидентка така и така се е разприказвала по"деликатни теми". Да беше се изказала и по въпроса за офшорките и финансовите престъпления срещу България! Нали е бивш прокурор и преподавател в Школата на МВР, а по това време са се изнасяли пари някои от страната (1996-2009 г.)

11.04 2016 в 17:03

роско пездюка се е потопил и се надява на втори мандат. дейба смотльото дейба отвратителен! Наистина от двамата ТАЗИ щеше да е по-добрия, да не кажа направо истинския Президент!
онова гоцеделчевско скопено чучело и за портиер на паркинг не става!
Отврат.

11.04 2016 в 16:37

Защо се гневите толкова на г-н Плевнелиев? Интелигентен човек,говори езици и контактува достойно със западняците-може би руският език му е по-слаб и за това страни от московците. А Попова се прави на интерестна и ако може да каже тя в екип ли е или не?

11.04 2016 в 15:44

Тя трябваше да е президент.

11.04 2016 в 15:18

Неловки ситуации, говорене, евентуални партии, нищо не разбрах.