ВМРО откри намеса на турските спецслужби и "Сивите вълци" на конгреса на ДОСТ

OFFNews 10 април 2016 в 18:12 6742 8

Снимка Сергей Антонов

"ДОСТ на Местан води България към босненски или македонски сценарий на религиозно и етнически разделено общество. Партията не е евроатлантическа, а протурска. Не е демократична, а е османска, не е либерална, а проислямистка. ВМРО винаги е била срещу всякакви партии на етническа и верска основа у нас."

Това е позицията на ВМРО, провокирана от днешното учредяване на партията на Лютви Местан.

"Неслучайно сред гостите на учредителния конгрес на новата партия на Лютви Местан е турският посланик Сюлейман Гьокче. Там е и заместник-председателката на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган - Фатма Бетюн Сеянкайъ. Тя предаде поздрави от турския премиер Давутоглу. Именно Ахмед Давутоглу е автор на псевдонаучната доктрина на новия османизъм, която заедно с ислямизма се стреми към турско влияние в някогашните османски предели." - пише в становището на ВМРО, изпратено до медиите в неделя следобед.

В позицията се посочва още: "Скандал предизвика репликата на Семир Ялчън, заместник-председателя на Партията на националистическото действие, която е тясно свързана със Сивите вълци. Ялчън поздрави с думите: „Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина“.

Местан заяви, че партията му е нова, либерална, откровено НАТО-вска и европейска и ще служи на българските граждани и избирателя. В същото време обаче в Турция режимът на Ердоган затваря медии, съди журналисти по специално законодателство, изнудва Европа заради имигрантската вълна и предизвиква все по-голямо негодувание по света с експанзионистичната си политика и топли връзки с Ислямска държава. На този фон Лютви Местан явно се старае да получи максимална подкрепа – на конгреса имаше представители на изселнически организации, които, както е известно, се финансират от министерството на външните работи на Република Турция. Те се използват от специалните служби на Турция като инструмент на турската външна политика за налагане на влияние на Балканите - коментират от ВМРО.

"Сред гостите са и представители на посолствата на Украйна и Полша – очевидно, за да се подчертае пропагандната теза на Местан, че става дума за противопоставяне на руско влияние у нас. На събитието е и Наим Сюлейманоглу, печелил медали за България с името Наум Шаламанов. Знаково пък беше изказването на скандалния Хюсеин Хафъзов. Всичко това свидетелства, че тази партия ще е откровено зависима от външни сили" - пише още в позицията.

ВМРО призовава "всички български партии да потърсят път към турскоезичните български граждани. В противен случай, една, две или няколко етнически партии трайно ще отделят тези хора от политическия процес в България."

ВМРО призовава "българския съд, който предстои да разглежда документите за регистрация на тази протурска партия, да не позволява появата на поредния троянски кон в България – политически субект, който ще отстоява чужди интереси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови