Вигенин: Въпросът с думите на Ердоган за Тракия е приключен

OFFNews 13 декември 2013 в 22:58 3102 1

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

"Смятам, че Министерството на външните работи реагира ясно и пропорционално на думите на турския премиер за Тракия. Смятам, също така, че не бива да се надпреварваме и ние самите със съседите, както и тук, в България - политическите сили, да се надпреварваме кой ще реагира по-остро". Това заяви в "Панорама" външният министър Кристиан Вигенин.

"Обясненията, които получих от турския външен министър Ахмет Давутоглу, по време на срещата ни, непосредствено след тези думи на премиера Ердоган. Смятам, че дават ясно обяснение: никой и по никакъв начин не възнамерява и не си и помисля да коригира граници на Балканите. Отношенията ни с Турция са много прагматични. Всичко, което говорихме с министър Давутоглу е в процес на реализация и нямаме основание да смятаме, че турската държава има териториални или каквито и да било други претенции към нас.
Смятам този въпрос, до голяма степен, за приключен", каза още Вигенин. 

Той подчерта, че България по адекватен начин ще реагира всеки път, когато има подобни изявления, защото създават превратна представа за това какво е състоянието на отношенията между двете страни и създават излишни напрежения и страхове.
"От това нямаме нужда и смятам, че това стана ясно и на моя колега в Турция", поясни българският външен министър. 

Той коментира и горещата тема за бъдещето на Украйна. „Заставаме на страната на тези, които искат да придвижат Украйна по-близо до ЕС. Това са и протестиращите, но и президентът Виктор Янукович и правителството". По думите му България е една от страните в ЕС, която би искала съюзът да даде по-ясна перспектива за еврочленство на Украйна.

Според него подписването на споразуменията за "Южен поток" не се е отразило на решението на властите в Киев да се откажат от споразумението за асоцииране с ЕС. "Важността на "Южен поток в негативен план не е в мащаб, което да я принуди да се откаже от споразумението", обясни той, като допълни, че проектът за газопроводът е важен за България въпреки подкрепата за Украйна, именно заради особените отношения между Киев и Москва.

Външният министър подчерта, че Европейската комисия е готова да защити "Южен поток" и го е доказала, като се е съгласила да води преговорите с Русия по темата. "Това е нещото, което ние искахме – Еврокомисията да преговаря от наше име. Така имаме най-силната гаранция, че проектът ще бъде реализиран и ще отговаря на европейското законодателство", каза още министърът.

Вигенин отрече да има изолация от Запада, като се имат предвид официалните посещения на премиера Пламен Орешарски в чужбина. „В нас има по-голямо доверие като хора, които изпълняват ангажиментите, които поемат“, коментира той.

Външният министър говори и по темата за проблемите на нашите сънародници с британските власти. „Трябва да спрем да говорим за българските граждани във Великобритания като за имигранти. Те са европейски граждани, които имат право да се придвижват и работят свободно като такива“, заяви Вигенин.

По думите му България трябва да реагира на коментари и мерки от чужбина според това как се засягат интересите на страната и по начин, който е пропорционален. Ние заявихме веднага след обявяването на мерките за социалните помощи от премиера Дейвид Камерън, че ще разглеждаме внимателно всяко едно законодателно предложение, подчерта той.

Българският министър обясни, че е легитимно право на всяка страна е да променя социалната си система. При всяко едно дискриминационно решение обаче ще имаме реакция и ако трябва ще сигнализираме Европейската комисия, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови