Вигенин: Кризите в страната са наследството на ГЕРБ, време е за промяна

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2020 в 10:12 1464 0

Отстраняването на Нено Димов беше резултат от подготвения вот на недоверие от БСП. Всички стъпки, които се предприемат в момента са в резултат именно на нашето усилия да поставим фокуса върху този много сериозен проблем за държавата. 

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин пред бТВ. 

По темата с новоизбрания министър на екологията и водите, Вигенин коментира, че дебатите в парламента са показали, че той няма да бъде ефективен. „Тепърва да се запознаваш със ситуацията, когато хората със седмици нямат вода, когато всеки ден се появява нова информация за незаконно внесен боклук, когато в редица градове въздухът не е годен за дишане,е меко казано подигравка, смята Вигенин.

Това, което ние искаме, е това управление да получи заслужения си финал, защото то не се справи с реформите в нито един сектор, а екологичният сектор буквално застрашава живота ни. Когато става въпрос за въздуха, за земята, за водата- какъв по-силен аргумент едно правителство да си отиде, категоричен бе Вигенин. Той поясни, че всички, които се обявяват като опозиция на това управление, вече имат повече от половината гласове в парламента. Когато някой се заявява като опозиция при вот на недоверие, е логично да гласува против. Ако гласува за или не участва в гласуването, тогава има ново мнозинство в парламента, подчерта той. 

Заместник - председателят на Народното събрание даде пример, който сочи че това управление все повече намалява своята подкрепа : „Деница Сачева, която беше за избрана за социален министър в края на миналата година получи 114 гласа за. Новият министър на екологията Емил Димитров получи 111 гласа. Когато министрите ти се избират с такива гласове, видимо е, че си загубил и мнозинството в парламента“.

Според Вигенин упорството на управляващите да настояват, че сегашното управление е гарант за стабилност и справяне с проблемите, е напразно. "Когато говорим за екология, вече половин милион българи или са на воден режим, или нямат вода. Всеки ден софиянци, перничани, русенци не знаят какво дишат. Те виждат това, което дишат. Всеки вижда боклуците, които се складират в покрайнините на градовете. Този вот фокусира върху един гигантски проблем за държавата и показва, че това правителство не е способно да се справи с реформите в нито един сектор", заяви той.

„Тези тежки проблеми са наследството на ГЕРБ. Кризата дава възможност да посочим още веднъж тежките деформации на това управление и не очаквайте от нас да си мълчим. Сега е криза в този сектор, преди бяха други сектори. Всичко това показва, че това управление няма посока и програма, и естественият завършек на всичко това е да се даде нов шанс на ново правителство. България няма време да чака някой тепърва да се поправя. Време е за истинска промяна“, категоричен бе Вигенин.

"Управлението на държавата не може да продължава така. Поради многобройните калинки във властта, в твърде много случаи решенията се вземат не в интерес на гражданите, а за да се преразпределят едни средства в различни фирми и групи, които след това си връщат услугата по избори. Този модел предизвиква все повече гняв у хората. Мисля, че е нормално на третата година от управлението да дадем един нов шанс на страната“, завърши Кристиан Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови