Вигенин: Колегите от ПП започват да ми приличат на ИТН от миналото лято

Мнозинството българи не иска избори, заяви зам.-председателят на НС и БСП

OFFNews 10 юли 2022 в 13:20 6285 4

Кристиан Вигенин

Снимка БСП

Според Вигенин изборите могат да ни вкарат в още по-тежка агония

Колегите от „Продължаваме промяната“ трябва добре да преценяват подхода и действията си, защото вчера-днес започват много да ми приличат на „Има такъв народ“ от миналото лято, когато някак си ИТН се обиди, че не са му подкрепили правителството, предизвика изборите и ги виждаме къде са сега. Не съм сигурен, че да допринесеш за нови избори тази есен би довело до по-добри резултати за партиите, които искаме реформи. 

Това заяви заместник-председателят на НС и БСП Кристиан Вигенин по БНР.

След като подхода за търсене на отделни депутати на два пъти не даде резултат, то можехме да очакваме, че и този път няма да даде. Аз не знам как колегите от ГЕРБ се чувстват, когато Борисов постоянно ги раздава. Той тази заявка я дава след като вече се е провалил опита, а не преди това. Ние създадохме това правителство, за да разграждаме модела на ГЕРБ и няма как това да го правим с техните депутати. Времето за диалог и търсене на съгласие около реформите, за които сме се събрали, не е изтекло, допълни той. 

В политиката по думите му през последните години сме били свидетели на различни тактики и подходи, но вече е времето на коалициите, които ще стават все по сложни. „Изисква се мъдрост да управляваш и поддържаш такава коалиция. И трябва да има достатъчно мъдрост, за да се поставят реалистични цели“, категоричен бе социалистът. 

„На моменти беше трудно да управляваме с хора, които не познават политическата дипломация. Проблемът сега не идва от БСП, защото сме наясно докъде може да се прави компромис. Той възникна от взаимоотношенията между ПП и ИТН. Именно липсата на този политически опит, който ги изстреля миналата година и ги направи първо ИТН и след това ПП първи политически сили, именно липсата на този политически опит доведе до сегашната ситуация. Тези противоречия от последните седмици може да бъдат преосмислени и да се последва разумния подход предложен от БСП и ДБ“, обясни Вигенин. Той подчерта, че в момента трябва да се решават въпроси, които са на дневен ред след управлението на ГЕРБ, а за някои от тях според него мерките трябва да бъдат взети сега и веднага. 

“Програмата, която беше договорена миналата седмица за следващите 6 месеца е доста конкретна със социални ангажименти, както и във връзка с Плана за възстановяване - това не може да стане в следващите седмица-две, както президентът си го представя. Трябва да бъдем реалисти в целите, които си поставяме. Това не е самоцел за нас, ние имаме конкретни ангажименти, за които сме се договорили и са важни, като например безплатните лекарства за деца до 14 годишна възраст, безплатните учебници за деца до 12 класи, двете тарифи за електроенергия и редица други“, допълни той за приоритетите в договорената управленска програма и подчерта, че има сериозен ангажимент да започне и прегледа на статута на болниците.

„Ние преценяваме, че изборите могат да ни вкарат в още по-тежка агония. БСП е партия, минала през много неща, и нашето мнение е, че в този парламент все още може да се формира мнозинство, което да продължи промяната. Планомерно, стъпка по стъпка и с много повече усилия. Все още и мнозинството от българите не иска избори. Докато има и 1% шанс, ние ще положим тези усилия. Разбира се заявихме, че с ГЕРБ и ДПС не може да има разговор за подкрепа на правителство. Ако мандатът дойде при нас, трябва да проведем разговори с останалите 3 партии, с които започнахме“, обобщи Вигенин. 

„Ако видим, че не е възможно създаването на правителство, смятам, че изборите трябва да се проведат максимално бързо, а служебното правителство да се фокусира върху подготовката на законите, които предстои да бъдат приети. Затова искаме да положим тези усилия и дано това да бъде разбрано и оценено от колегите народни представители и от хората, заради които сме в този парламент“, завърши Кристиан Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

10.07 2022 в 21:41

Комунето се обади

22548

3

dolivo

10.07 2022 в 18:09

А Вигенин си прилича винаги на комунист

7635

2

Marsalis

10.07 2022 в 14:40

БСП са по пътя на ИТН. При следващи избори се сриват още по-вече. Българите не искат правителство на всяка цена, глупаци. Искат върховенство на закона, пудел смачкан.

1855

1

Чосър

10.07 2022 в 14:21

Да правиш паралел между ИТН и ПП значи да не виждаш по-далеч от носа си.