Вежди Рашидов: Няма вече ГЕРБ, аз бях един от последните

"Зад тази едра осанка седи един умен, прагматичен, нелошо мислещ човек", посочи бившият депутат в коментар за парламентарната активност на Делян Пеевски

OFFNews 09 декември 2023 в 11:52 11199 9

Вежди Рашидов

Снимка БГНЕС

Вежди Рашидов

На ГЕРБ няма за какво да съм обиден. Няма ГЕРБ, аз бях един от последните. Това сега са едни млади хора, от които през 2009 г., когато създавахме партията, нямаше нито един. Не съм обиден, партията си е на един човек, да си я прави каквото иска.

Това каза по bTV Вежди Рашидов, бивш депутат, министър на културата и председател на парламента.

Той допълни, че от 5 месеца не е говорил с лидера на партията Бойко Борисов. 

"Нищо не бих му казал. Той не е малко момче, има кой да му слюнчи ушите. Не е лишен от качества. Да, имаше между нас малко неадекватни действия, вярвал съм му много, но вече не го обичам, човек се разочарова", каза Рашидов и подчерта, че има повод за самочувствие, тъй като по време на неговото управление на Министерството на културата са били "ремонтирани 10 театъра, създадени 6 нови музея", а българското изкуство е било "вкарано" в най-големите световни музеи.

Вежди Рашидов каза още, че подкрепя протестите на културните дейци.

Разбира се, че ги подкрепям, но искам да поздравя Христо Мутафчиев, единственият биткаджия в името на българската духовност. Очаквах много имена, много доказани имена да са до него, защото протестът е основателен. Все още бюджетът за култура е под 1% от БВП. Никой да не си въобразява, че министърът на културата не се опитва да вдигне бюджета. Бюджетът се вдига от министъра на финансите. Много битки съм водил и с Дянков, и с Влади Горанов… но ти режат главата. Хората разбират до кебапчета и кюфтета. Финансовите министри докато не започнат да обичат културата, да спят в Народния театър, няма да вдигнат бюджета. Важни са кюфтетата, кебапчетата и костюмите "Пиер Карден". Толкова е разбирането за духовност, коментира бившият министър на културата и подчерта, че всички български творци, които са придобили известност по света, навреме са се "изкарали" от държавата.

Рашидов коментира и казуса с "Пирогов".

"Това, което се случва, е простотия. Всяка власт, която идва, решава да тури братовчед си там, защото има поръчки. Никой не се занимава със здравето на българския гражданин, лекар. Апелирам управниците да спрат, да защитят авторитета на българското здравеопазване. Познавам директора.. сега да го смениш с друг, защото в бюджета ще има едни обществени поръчки... Това е недостойно", каза бившият депутат от ГЕРБ.

В анализ на актуалната политическа обстановка Рашидов бе категоричен, че ДПС винаги е била фактор в политиката, но сега е още по-влиятелна.

"Аз съм единственият, който е взимал депутатско место в Кърджали за ГЕРБ. Караянчева беше втора след мен, тя е прекрасно момиче, разбира се. С Доган съм бил в противоречия, но с днешна дата, в цялата ситуация, той е един от най-мъдрите играчи в политиката. Сега нападат Делян Пеевски. Защо? Какъв е проблемът с него, че е с малко повече килограми?, запита Рашидов и на журналистическата реплика, че е санкциониран по "Магнитски" отговори - 

Какво значи, бе момчета, "Магнитски" – един американски боклук, който ни го хвърлиха да се мърсим непрекъснато. Какво ни определя "Магнитски"? Какво се случва с Европа като има "Магнитски"? Много важно! Това са американски дъвки. Нас ни управлява Галчето от посолството. Аз Пеевски съм го попържал много яко. За разлика от мълчаливите агнета, медиите гърмяха много яко. Зад тази едра осанка седи един умен, прагматичен, нелошо мислещ човек. Сулю и Пулю стана депутат той защо е станал?! Глупав човек пари не прави, той поне си ги е декларирал. Трябва да го оценим, завърши пледоарията за Пеевски Рашидов.

В края на разговора спомена, че на 12 декември ще бъде открита негова изложба съвместно със Захари Каменов. "А на 14-ти имам рожден ден, елате да ви почерпя", отправи покана към водещите Вежди Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

9

Putyo

09.12 2023 в 17:53

Наздраве Баце!

2073

8

Johnny B Goode

09.12 2023 в 17:16

Тази еманация на простотията няма ли да изчезне от публичното пространство най-после?

870

7

Constanza

09.12 2023 в 15:38

Изказва се за какво ли не, само не за повода да бъде изгонен от Парламента.
Нима смята, че ако изприказва планина от приказки, ще забравим?

14469

6

случайно прочетох

09.12 2023 в 12:55

БTВ толкова ли няма кого да поканят, та тоя....

17439

5

мнение от IP

09.12 2023 в 12:28

От този тюрлю гювеч от изречени думи по различни теми не можах да се ориентирам какво всъщност казва Вежди Рашидов. Мисля, че и той не знае...Всички са умни и глупави, добри и лоши, корумпирани и не и това едновременно за всеки и всички.

3000

4

Неук

09.12 2023 в 12:18

Г-н Рашидов, когато като министър едва не ме напсувахте, че защитавам правата на малка културна прослойка, мислехте другояче. А за г-н Мутафчиев бих се въздържал да говоря, защото видно от резултатите майче цялата пара е в свирката.

1000

3

КАБРОН

09.12 2023 в 12:13

"Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват"“, казва още Рашидов.
Преди 10 години. Вежди водката не прощава.

1042

2

danvan

09.12 2023 в 12:10

Остаря и не може да стиска вече ... всичко ще си каже тоя боклук.

1000

1

PaulPierce

09.12 2023 в 12:08

По добре беше на държавна хранилка, а?
 
X

Да помогнем на украинските деца!