Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вещите лица ще бъдат в единен регистър

OFFNews 24 юни 2020 в 14:52 2105 0

На днешното си заседание правителството прие проект за допълнение на Закона за съдебната власт, чрез който ще се въведе информационна система за "Единен регистър на вещите лица".

Системата ще събере на едно място списъците на експертите, утвърдени за вещи лица. 

И в момента съществува специализиран софтуер за мониторинг и контрол. С него се систематизира и актуализира информацията за наличността, специалността и дейността на вещите лица, проведените експертизи и резултатите от тях.

Този софтуер обаче се използва от съдилищата поотделно, без да има взаимна свързаност между тях и единна база данни.

Създаването на автоматизирана информационна система ще надгради съществуващия досега регистър. Чрез регистъра органите на досъдебното и съдебното производство ще могат да намират бързо и лесно експерти с подходяща специалност.

Системата ще разполага и с удобен интерфейс за избор на вещи лица на база на зададени критерии при необходимост от специфични експертизи и ниво на познание.

За всяко вещо лице "Единният регистър на вещите лица" ще поддържа електронно досие с история на изготвяните експертизи, решението на органа, както и броят откази за извършване на експертиза по конкретно дело и съответните основания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!