Весела Лечева: Въпреки милиардите от Европа, не можем да се оттласнем от дъното

OFFNews 21 октомври 2019 в 19:51 1762 0

Снимка пресцентър

„Обхващат ме тъга, гняв, разочарование, ярост, когато хората ми повтарят все едно и също - няма канализация, водопроводната мрежа е толкова стара, че водата става опасна за пиене, улиците са дупка до дупка, селата обезлюдяват. Все за това ли ще си говорим? За това, че сме на дъното по доходи, а точно те определят качеството на живот. Въпреки 30-те милиарда, които Европа ни даде, ние не успяваме да се оттласнем от това дъно. А ние пропускаме възможности и пилеем време. Защо Велико Търново не може да привлече инвестиции и да превърне туризма в индустрия, която води след себе си други индустрии?“.

Така започна разговора си с жителите на Ресен кандидатът за кмет на Велико Търново от коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ Весела Лечева.

Тя представи и социалния пакет, който иска да реализира като кмет на общината и идеите си за развитие на малките населени места, които по нейните думи са толкова гостоприемни, че много малко е нужно, за да станат привлекателни за туристите с екологичната си продукция, традициите, занаятите и историята си.

Весела Лечева подкрепи кандидата на коалицията за кмет на селото Ангел Калбанов, който заяви, че няма по-голяма подкрепа от тази, която ти дава един световен шампион. „Но това е и огромна отговорност, която мен не ме плаши. Затова аз сега искам да сключа с вас обществен договор. И да изберем обществен съвет, който да ми помага, да ме подкрепя и да ми казва, когато допускам грешки“, заяви Калбанов.

Той допълни, че основните проблеми на Ресен са свързани с амортизираната водопроводна мрежа, с липсата на канализация, с лошото състояние на голяма част от уличната мрежа и със сметосъбирането. Ангел Калбанов и ресенчани са обсъждали и възможностите на селото да задържи младите хора, както и нуждата от изграждането на социален патронаж.

„Това, че парите никога не са достатъчни, не е причина да спрем да опитваме и не е оправдание. Аз поемам моята отговорност, но сега ми е нужно вашето доверие към мен, към Весела Лечева и към кандидатите за общински съветници“, заяви още Ангел Калбанов.

"Болките на Капиново са много и имаме нужда от вашата помощ, за да ги решим". С тези думи се обърнаха жителите на Капиново към кандидата за кмет на Велико Търново  Весела Лечева. Те представиха част от основните си проблеми. На първо място посочиха липсата на автобус в по-късните часове на деня. Те подчертаха, че поради това децата им, които ходят на училище във Велико Търново, не влизат в последния час.

"11 са ни децата, на които бившият кмет на Капиново, е бил готов да пише извинителни бележки за отсъствията, но не и да издейства автобус. А имаше такъв автобус, спряха го през юни за ваканцията и казаха, че ще го пуснат септември, излъгаха ни", споделиха още те. По думите им, за да не отсъстват все пак от последните си часове, децата хващат автобусите или за Церова кория, или за Пчелище и слизат там, а родителите им ходят от там да ги прибират.

Те заявиха и че бившият кмет на Търново е обяснявал, че благодарение на хубавия път, разстоянието от града до селото е 12 минути. "Хубаво, ама ако има с какво да го преодолееш това разстояние. Голяма работа, че има път, като нямаме автобуси", заявиха те. Жителите признаха, че се боят вече и от бездомните кучета, които са започнали да нападат хората, както и че няма да има повече училище в това село.

Хората споделиха, че с тъга са гледали как се събаря мостът в селото им след два некачествени ремонта, които просто са погълнали парите, а мостът и сега си е съборен. "Обаче най-голямата ни болка е, че никой не ни чува. Колко пъти се молихме две пейки да ни сложат на центъра, където се събираме, но дори това няма кой да направи" жалват се хората.

„Крайно нечестно е да изискваш хората да са благодарни, че си асфалтирал улиците и си направил пътя, който те с години са чакали. Това е работа на този, който управлява и не е повод за хвалби и фойерверки. А истината е, че малките населени места имат шанс да се съживят, ако има мисъл. И една такава идея е заложена в туризма като отрасъл и индустрия“, категорична беше Весела Лечева. Според нея, ако има стратегия, ако има въобще някаква идея, туризмът може да се превърне в основен поминък на малките населени места

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови