Весела Чернева: Реформа в Шенген е невъзможна сега, вратичката за България за декември остава

OFFNews 25 октомври 2023 в 10:37 1441 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Весела Чернева

Реформа в Шенген е невъзможна в момент, в който вътрешните граници са вдигнати, каза пред БНР Весела Чернева - директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Изказването ѝ е по повод вчерашното "не" за влизане в Шенген, което за пореден път България получи от Австрия. Вчера премиерът Николай Денков замина за Виена, за да убеди австрийския си колега Карл Нехамер, като той не очакваше да чуе отговор в рамките на визитата си. Такъв дойде, но той бе негативен. Нехамер даде да се разбере, че страната му няма да подкрепи разширяване на Шенген, ако няма реформа за зоната.

Чернева добави, че реформата ще отнеме много време, но със сигурност не може да започне, когато има възстановен контрол по вътрешните граници. Според нея обаче има "някаква вратичка", ако до декември бъдат положени допълнителни усилия за подобряване на сигурността на границите и се подобри функционирането на зоната за безвизово пътуване, то може да се промени и позицията на Австрия.

Весела Чернева коментира и публикациите в румънски медии, според които Букурещ ще получи австрийското "да" за Шенген. Тя е на мнение обаче, че България и Румъния няма да бъдат разделени по пътя им за Шенген, тъй като процедурата е много сложна.

Относно ветото на Нидерландия Чернева заяви, че за Хага проблемите с България са три - борбата с корупцията, върховенството на правото, а чак на трето място е и граничният контрола.

Тя коментира и идеите за създаването на алтернатива на Шенген с обособяването на мини зони за безвизово пътуване. Според нея обаче всички подобни инициативи са обречени да бъдат неуспешни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1042

1

danvan

25.10 2023 в 12:38

Не знам кой е автора на тази глупост за безвизовото пътуване. Ние и сега пътуваме безвизово във всички страни от ЕС и голяма част от останалия свят. Нещо повече, за ЕС не ни е нужен дори паспорт.
Шенеге означава свободно пътуване, без проверки, което е съвсем различно.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика