Венко Сабрутев: Кабинетът 'Главчев' трябва да осигури честни избори, а в него има неподходящи имена

OFFNews 06 април 2024 в 10:36 1184 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Зад състава на кабинета "Главчев" прозира дългата ръка на Делян Пеевски и Бойко Борисов, каза Венко Сабрутев (ПП-ДБ) в предаването "Събуди се" по Нова. Същото заяви вчера и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Видяхте г-н Главчев колко беше притеснен по време на представянето на кабинета. Той не е човек със сценична треска", каза Сабрутев и допълни, че има членове на този кабинет, които са "меко казано неподходящи".

Сабрутев визира вътрешният министър Калин Стоянов, който "показа, че няма как да се справи с организирането на избори". 

По думите му служебният кабинет има основата задача да осигури прехода между две редовни правителства и честни избори.

"Министърът на вътрешните работи по време на местния вот показа, че не можа да се справи с купените гласове. За да бъде сменен един министър трябва да се мине през НС, през гласуване. Трябва да има мнозинство от минимум 121 народни представители. Тук беше ключово мнението на ГЕРБ-СДС, които казаха, че ще пазят Калин Стоянов. Ние имаме големи съмнения, защото той не можа да се справи с местния вот, че ще успее да се справи с още по-голямата задача да организира парламентарен вот плюс евроизбори", добави Сабрутев.

Според него от ПП-ДБ са направили невъзможното България да остане със стабилно управление.

"Направихме невъзможното да спазим нашата уговорка, която първоначално беше ротация на министър-председателя. Искахме да покажем нашите некоалиционни партньори и на обществото, че сме партия, която си спазва обещанията, но когато става въпрос за смяна на цялостно правителство най-логично е да бъдат подменени министрите, които са се доказали като неработещи."

Той коментира и оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев, която вчера беше оттеглена

"Големият скандал е по какъв начин е поискана оставката на главния секретар. Виждаме, че се връща власт през страх. Твърдо настояваме съдията, който има право да разследва главния прокурор да се задейства", посочи депутатът от ПП-ДБ.

Той уточни, че властта не е при политиците, а при хората.

"9 месеца в България властваше спокойствието, в България се реализираха политики за обществото и бизнеса."

Сабрутев каза, че най-важното нещо, в което трябва да се фокусира обществото е да опази вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки