Величие се разпадна, 6 депутати напускат групата

Кристина Минчева 05 юли 2024 в 09:57 7447 6

Величие

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Представители на Величие в парламента

Шест депутати напускат парламентарната група на "Величие". Групата имаше 13 народни представители. С напускането на шест от тях, седмата политическа сила остава със 7 народни представители и се разпада. По правилник една група трябва да има 10 члена.

Така парламентарните групи в Народното събрание вече са 6, а независимите народни представители – 17 (цялата ПГ на "Величие" - 13 депутати, Калоян Методиев от БСП и изключените депутати от ДПС- Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов, Айсел Руфад).

Заявления за напускане са подали Красимира Катинчарова, Юлияна Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинива.

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ-СДС изчете подадените заявления по време на днешното пленарно заседание и информира депутатите, че парламентарната група на "Величие" преустановява своето съществуване, а зам.-председателят на НС  Виктория Василева е освободена от поста. 

Вчера Централният съвет на партията поиска оставките на председателя на ПГ Николай Марков и зам.-председателя на Народното събрание Виктория Василева.

"Призоваваме останалите народни представители в парламентарната ни група също да се разграничат и да излъчат нов председател и нов заместник-председател на парламента от квотата на "Величие", гласи решението на Централния съвет на партията, публикувано на сайта на "Величие".

В сряда създателят на "Исторически парк" и основател на партия "Величие" Ивелин Михайлов постави ултиматум на парламентарната група - да изключи Николай Марков и Виктория Василева или групата ще се разцепи. Той също така обвини Марков и един от заместниците му - Дарин Георгиев, в заплахи за убийство срещу пет жени в групата.

След решението на Централния съвет на партията Виктория Василева заяви по Нова News, че е получила няколко заплахи за живота си. По думите ѝ Ивелин Михайлов бил казал, че четири от жените в парламентарната група били заплашвани с убийство от Николай Марков.

По-рано тази сутрин в ефира на бТВ Марков заяви, че няма да напусне поста.

  Кристина Минчева

  Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -2674

  6

  Владè

  05.07 2024 в 13:01

  Язък за ората.

  11364

  5

  Sin

  05.07 2024 в 11:05

  100K са гласували за тези недоносчета ? А преди 2-3 години колко гласуваха за най-големия простак на цялото човечество Слави Трифонов ? 600К ? Не, това не е най-древната държава на Европа !?!? Не е и авторка на Египетските пирамиди, нито на тракийските гробници, нито на пилона в Пампорово. Това са тъпаци с едри байраци.

  60

  4

  Far Rider

  05.07 2024 в 10:59

  Тя танцува само едно лято. Всъщност те танцуваха само 1 месец.

  2550

  3

  alfakentavur

  05.07 2024 в 10:54

  10 ЧЛЕНОВЕ. Иначе наистина все едно пишете за анатомични органи, а не за хора.

  1940

  2

  Муню

  05.07 2024 в 10:50

  Е...и величието!!!

  1010

  1

  ПР

  05.07 2024 в 10:43

  Нищо неочаквано.Един случаен Исторически зоопарк,един полуполковник,разни селски батки и уви,към 100 К осъдени души,гласували за тях.Тъжничко и очаквано.
   
  X

  За политиката