Възраждане спря обучителните семинари за учители по история

OFFNews Последна промяна на 16 май 2019 в 09:03 4154 2

Представители на Възраждане начело със своя председател Костадин Костадинов проведоха обещаната им среща в Министерство на образованието с министър Красимир Вълчев, съобщиха от партията. 

Повод за срещата бяха обучителни семинари за учителите по история в гимназиалните курсове, организирани от МОН.

От партията на Костадин Костадинов преди повече от две седмици се обявиха против семинарите с мотива, че с тях са се свързали учители по история от няколко гимназии. По думите им лекторите са внушавали на учителите да преподават в гимназиалните курсове, че основният враг на България е Русия, че най-близък приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът между 1944 г. и 1989 г., твърдят от формацията. 

По този повод, от Възраждане поискаха с нарочно писмо и среща с Красимир Вълчев. В него те изразяват своята загриженост от случващото се и заявяват, че се прави опит да се поставят под съмнение или открито да се отричат факти от националната ни история. Че се прави опит, интерпретациите на фактите, повлияни от временната политическа конюнктура, да заменят самите факти, а самият предмет да се идеологизира.

От партията добавят, че след като в продължение на две седмици не получили отговор, Костадинов и неговите последователи буквално нахлули в министерството и в хотел „Шератон” по време на церемонията по награждаването на учителя на годината, за да потърсят обяснение. В крайна сметкас тигнали до среща с министъра вчера.

Как е протекла тя, пише Костадин Костадинов, във своя Фейсбук-профил:

„Току що излязох от срещата с министъра на образованието. Резултатите са следните:

1. Вълчев се извини за това, че не е отговорил на искането ни за среща по-рано.

2. Каза, че скандалните обучители Рая Заимова и Лъчезар Стоянов, които са заплашвали българските учители със съд, ако говорят на децата за турско робство и ако не им обясняват как Русия е най-големият враг на България, ще бъдат изгонени от обучителния курс.

3. Самият обучителен курс се спира.

4. Вълчев призна, че е имало и друг сигнал, подобен на този, който пуснахме ние от "Възраждане", след като бяхме алармирани от български учители.

5. Говорихме за съдържанието на учебниците по История, Човекът и обществото, Околен свят, Литература и Музика. Вълчев поиска да му дадем справка с фалшификациите и извращенията в тях, за да ги изпрати на издателствата и те да ги коригират.

6. Поставих въпроса за присъствието на чуждата фондация "Америка за България" в българските училища. Министърът не видя нищо лошо в това, след като тя помагала. Не отговори на въпроса ми дали ще мисли така и за фондация "Турция за България" и нейното присъствие в българските училища.

Като цяло съм доволен от разговора, защото постигнахме краткосрочните си цели. В стратегически план обаче, остава най-важното - промяната на учебниците. Ето защо искам да се обърна към вас със следната молба - пращайте ми сигнали за учебното съдържание. Снимайте страницата на учебника, напишете името на издателството, авторския колектив и коя година е издаден. Мисля до 24 май да подготвя тази справка и да я дам в МОН. Не тая особени надежди, че нещо ще се промени, защото Вълчев е четвъртият министър, с когото разговарям по този въпрос, и днес пак получих същите отговори, които ми даваха и неговите предшественици. Но все пак ще използваме и тази възможност.

А когато "Възраждане" започне да управлява, за учебното съдържание ще имам грижата лично аз. Можете да сте сигурни, че тогава пречки за пренаписването им няма да има:) Излишно е да казвам защо - защото, както е добре известно, САМО НИЕ МОЖЕМ!

П.П. И да не забравя - ще изгоним фондация "Америка за България" не само извън българското училище, но и извън България.”

Представители на "Възраждане" са провели и среща в Министерство на външните работи по повод правата на българското национално малцинство в Украйна.

След като на 25.04.2019 г. украинският парламент прие закон за задължителното използване на украинския език като официален в цялата страна, включващ мерки, задължаващи всички държавни служители, доктори, учители, адвокати и други, да говорят само на украински език или да бъдат глобени, от партия "Възраждане" излязоха с позиция в защита на българското национално малцинство в Украйна, съобщават от партията.

От "Възраждане" тогава изразиха безпокойство, че ще бъдат нарушени правата на българското национално малцинство в Украйна, признати от самата украинска държава, и ще бъдат създадени сериозни трудности в неговия всекидневен живот.

От партията на Костадинов съобщават, че от страна на Външно участие в срещата е взел заместник-министър Юрий Щерк – отговарящ за направление „Източна Европа и Централна Азия“ в МВнР.

Срещата е протекла конструктивно, като представителите на външното ни ведомство са обяснили, че следят отблизо ситуацията с приетия от украинския парламент „Закон за държавния език”.

Също така, дипломатите ни са заявили, че вече са предприели постъпки пред украинската страна по този въпрос, както и предстои да се предприемат нови. Още повече, че законът все още не е подписан от новия президент на Украйна Владимир Зеленский и не е влязъл в сила, а очакванията са, че преди да се случи това, в него ще се внесат определени промени, именно в посоката, за която настоява и партията на Костадинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!