Възраждане иска оставката на Нинова и излизането на БСП от коалицията заради Ес

Йорданка Веселинова 13 април 2022 в 10:26 1003 0

Снимка OFFNews

В декларация от трибуната на Народното събрание Елена Гунчева от "Възраждане" поиска оставката на Корнелия Нинова, както и напускането на БСП от управляващата коалиция.

Причината -  непотвърдените твърдения за изпратени български оръжия в Украйна и вчерашното изказване на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че както България, така и Унгария (единствените две страни в Съюза, които не изпращат военна помощ) участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя.

Впрочем изказването му не е новина, защото още три дни след началото на войната председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще започне да доставя оръжия и военна техника на Украйна. Няколко часа по-късно страните членки единодушно решиха да дадат 450 млн. евро за оръжия за Украйна. Още 50 млн. лв. пък бяха отпуснати за несмъртоносни оръжия. Страните членки, които не желаят да се включат в закупуването на тези оръжията, се включат за втория тип оръжия. Помощта се финансира от Европейския инструмент за мир на ЕС (EPF).

И така, иначе старата новина се превърна в инструмент за нови обвинения, които от партията на Костадин Костадинов отправиха към правителството. Тя обаче се оказа в коз в ръцете на Гунчева, която припомни последните изказвания на Нинова и Георги Свиленски, които заплашиха, че ще напуснат коалицията ако България изпрати оръжия на Украйна. (Поводът е предложението на ДБ за военна помощ. Такова е внесено и от ГЕРБ-СДС).

В отговор Борислав Гуцанов от БСП за България заяви, че Гунчева е изнесла "твърде невярна информация".

"БСП пределно ясно сме казали, че по никакъв начин няма да участваме в гласуване, свързано с даване на военна помощ за Украйна. Не правете внушения, които са твърде далеч от истината", призова той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews