Възраждане безуспешно поиска комисия да проверява машинния вот

"Не хората са аналогови, а подходите Ви", скара се Антоанета Цонева на ГЕРБ

Йорданка Веселинова 22 декември 2021 в 12:04 838 0

Снимка БТА

"Възраждане" поиска да проверява машинния вот със създаването на временна парламентарна комисия. Предложението беше отхвърлено с 93 гласа "против", 100 гласа "за". 39 от депутатите гласуваха с "въздържал се".

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Депутатите от четворната коалиция гласуваха с "против" или "въздържал се".

Депутатите от партията на Костадин Костадинов поискаха създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно машинното гласуване на парламентарните и президентските избори на 14 ноември, която да  заседава в срок от три месеца.

Те настояват комисията да търси отговори за това дали е имало независима оценка на експерти за работата на машините, има ли разминавания с разписките и отчетените гласове, както и какви са причините за неработещите машини. Другите две цели на комисията ще са изискването на отчет от ЦИК за сигналите за нарушения в изборния ден и назначаването на експертиза за проверка на машините и софтуера им.

Предложението очаквано беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, които в предизборната кампания твърдяха за нарушения при машинния вот. Дебатът по проекторешението продължи повече от два часа и се състоеше основно в размяна на обвинения за валидността на вота и нарушенията, като причина за спада в подкрепата за някои партии и в увеличаването ѝ - за други. ДБ, БСП и ПП се обединиха от тезата, че ГЕРБ иска връщане на хартиените бюлетини, защото само така ще си осигурят по-голям брой гласове за тях, докато от ГЕРБ-СДС и "Възраждане" бяха на противоположната теза - те твърдяха, че машинното гласуване е изплашило голяма част от избирателите. ДПС и ИТН не участваха в дебата.

Антоанета Цонева от ДБ заяви, че тази комисия си поставя твърде много цели, а ефект от работата ѝ би бил срив на доверието в изборния процес. 

"Не хората са аналогови, а подходите Ви",обърна се тя към групата на ГЕРБ.

Георги Ганев от ДБ заяви, че няма как за 3 месеца членовете на комисията да анализират всички секции в страната.

Стоил Стоилов от "Продължаваме промяната" пък обясни, че протоколите от изборите са достъпни на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) и е безпредметно да се прави комисия която да проверява съвпаденията между разписките и отчетените гласове, щом като това вече е отчетено в сайта на ЦИК. Искрен Митев от ПП допълни, че личи колко последователни в подкрепата си към ГЕРБ са от групата на Костадин Костадинов. Според него направеното от "Възраждане" предложение обслужва интересите на партията на Бойко Борисов.

Крум Зарков от БСП заяви, че създаването на тази комисия само ще забави работата и подчерта, че много по-бързо може да бъде извършена проверка в правна комисия, където да бъдат поканени представителите от ЦИК. Зарков заяви още, че при машинното гласуване нарушенията и невалидните гласове са намалели значително.

Любен Дилов от ГЕРБ коментира, че създаването на временна коалиция би довело за временно облекчение за управляващото мнозинство по отношение осигуряването на баланс при разпределянето на ръководните постове в парламентарните комисии.

Настимир Ананиев от ПП бе категоричен, че проблемът не е машинното гласуване, а Бойко Рашков, чиито действия са намалили купения и контролирания вот. Той се обърна към "Възраждане" и заяви, че ако е нямало машинен вот, то те едва ли биха били днес в залата.

Ген. Атанасов от ДБ пък заяви, че с това предложение се нарушава разделението на властите и допълни, че по законността на изборите се произнася съдебната власт.

След това обсъждането премина в посока състава на ЦИК и изборите в Турция. Атанас Славов от ДБ коментира, че единственият проблем с вота е бил свързан с това, че членовете на секционните комисии са гласували вместо избирателите. 

В края на дебата се включи и Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че движението ще подкрепи създаването на комисията, защото изсветляването на изборния процес "отвсякъде е позитивно предложение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови