Възможна ли е коалиция между ДБ и ГЕРБ - обясненията и уточненията на Христо Иванов

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2020 в 11:58 3488 1

За да е ясно какво мисля и да няма свободни съчинения: ГЕРБ не е годен субект за коалиране!

Това уточни съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във фейсбук след участието си в "Панорама" по БНТ. В предаването в отговор на въпрос дали е възможна коалиция между ДБ и ГЕРБ без Бойко Борисов Иванов заяви: "Какво е ГЕРБ без Борисов? Това предстои да научим. Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим". 

Думите му бяха изтълкувани като възможна коалиция с ГЕРБ, което доведе и до обясненията на Христо Иванов след предаването в социалната мрежа. 

Многократно са го доказали и аз многократно съм го казвал. Това е лидерска усвоителна котерия, ипотекирана в Сараите и обслужваща Пеевски и подобните му. Смисълът на всичките ми усилия е да разрушим този модел и системните му предпоставки и това е, за което търсим подкрепа от избирателите. Изобщо не обсъждаме управленски коалиции и не се занимаваме с хипотези. Искаме за ДБ мандат за управление, чрез което радикално да модернизираме страната. Оставка!, написа във фейсбук Христо Иванов. 

Има теми, по които сме готови да разговаряме с всички, като темата за конституционната реформа на прокуратурата, но това не означава, че сме готови да влезем в едно управление с някого, обясни лидерът на Да България по БНТ. 

За протестите срещу властта той коментира, че това не са жълтопаветни протести само в София, а национално явление, което има много широка подкрепа. Всеки е за едно нещо на този протест - че трябва да възстановим възможността за пълноценен избор в републиката. Въпросът е, когато хората искат и имат право на избор, дали можем да им предложим алтернатива. Дали можем да превърнем изборите в референдум за промяната, обясни Иванов. 

Това управление е приключило. Бойко Борисов не смее да се появи по улиците на София, каза още Христо Иванов.