Василев за Радев: Властолюбец, който прави всичко, за да управлява служебно

Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии, призова съпредседателят на ПП

OFFNews 21 февруари 2023 в 16:53 9193 14

Архив

Снимка БГНЕС

Асен Василев

„Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии“, така съпредседателят на Продължаваме Промяната Асен Василев коментира думите на президента Румен Радев по повод влизането на България в еврозоната в позиция, разпространена от пресцентъра на партията. 

По-рано днес Радев обяви, че "това, което ни спира за еврозоната, до голяма степен се дължи на предишни управляващи" и намекна, че Василев искал да влезем в еврозоната "през задния вход, както влязоха и в политиката и както представят решения на много от проблемите".

Радев изтъкна, че не можем да приемем валутата, заради високата инфлация и неприемането на четирите ключови законопроекта.

Василев обаче е на мнение, че България може да влезе в еврозоната през централния вход още на 1 януари 2024 г. с вече изпълнени 4 от 5 технически критерия. Той добавя, че е напълно възможно да спазим срока, защото основният технически критерий, който не изпълняваме в момента, е свързан с инфлацията в Европа, предизвикана от войната. В позицията се припомня, че Хърватия беше допусната в еврозоната в неизпълнение на два критерия – инфлацията и съотношението на външен дълг към БВП.

"Ако служебното правителство имаше воля, можеше да поиска нов конвергентен доклад. В него инфлацията ще бъде замерена от април 2022 г. до април 2023 г. Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г."

Относно втория неизпълнен от България критерий за 4 неприети закона, конвергентният доклад трябва да излезе в средата на юни. Дотогава при работещ парламент, тези закони могат да бъдат приети, пише Василев.

За разлика от властолюбците, които правят всичко възможно да управляват служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, за да спечелим доверието на хората.“, допълни Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

14

6екеr4о

22.02 2023 в 11:37

Вчера изразих мнение за леко нехаресване на политика А. Василев заради ляв популизъм и получих минуси, но веднага мога да се аргументирам: например той пледираше, кото в последствие това се реализира със законова промяна, минималната работна заплата да се изравни с половината на средната, такава уравниловка, извинявам се за трафаретния русизъм, такова необосновано механично изравняване на доходи не е имало и по времето на Соца!?
По същия популистки начин всички предходни правителства разсипаха пенсионната система, изцяло! Непрекъснато вдигаха минималната пенсия, докато тя на практика тя се изравни с всички останали!? Работил, неработил, плащал осигуровки, нелащал, след пенсия ще живееш в мизерия.
Има таван на пенсиите, Що!?!
Не ме е яд, че ми е малка заплатата, но като видя какъв дебел размер социално осигуряване плащам, направо полудявам.
А комшията ми си живее като п(т)ичка Божия, през целия си живот един лев не е внесъл у пенсионен фонд...

-1655

13

ob1

22.02 2023 в 11:06

Мccartyjoseph, ще ни светнете ли кои са истинските антикомунисти според Вас? Тръпнем в очакване!

865

11

Constanza

21.02 2023 в 22:12

Мисля, че на онези избори нямахме полезен ход.

905

10

Lpp

21.02 2023 в 20:20

pisnamiotmutri, малка поправка.
В инициативния комитет на вдигнатото юмруче, имаше 27 ДС джуджака.
За мой срам, това беше единствения път, в който не се доверих на вътрешното си усещане, и сгреших.
На първия тур си гласувах, за който гласувах, но на втория хвърлих за чорапа, за мой срам.

5827

9

pisnamiotmutri

21.02 2023 в 18:35

Радев последно си го издигнаха 15 ДС-та, а първия мандат Борисов го изправи срещу неизбираемата Цецка, която после не стана депутат дори като лидер в родния си град. Аз не очаквах друго от фалшивия герой Руми. Затова и не съм гласувал за тази марионетка.

936

8

escrin

21.02 2023 в 18:12

mccartyjoseph
не се старай толкова бе, мойто момче. Тука не е за тебе.
Тоя филм комунисти да обвиняват некомунисти, че са комунисти сме го гледали много пъти. Явно руско-турските ти шефчета не са мн сигурни в хартиената бюлетина, щом все още ви тикат на смяна тук.

-390

7

Козин Човков

21.02 2023 в 17:41

На нашия путински ***oeдовец все някой друг му е виновен само не и той. Да се пръждосва от Дундурков 2, докато не са го изгонили с пръчки!

-529

5

6екеr4о

21.02 2023 в 17:26

Този политик не ми е особено симпатичен, в последно време здрав популизъм го тресе, ляв и то, но незабравима е как лепна звучно епитета "Позор" на пРезидентина Радев, от който простата фуражка няма да се отърве и пожизнено, и посмъртно!