Василев за бюджета: Когато колегите от ГЕРБ питат къде са 8-те милиарда - тук са

Няма как да разчитаме на ниски заплати и ниски доходи като конкурентно предимство, заяви финансовият министър при представянето на новия бюджет

Йорданка Веселинова 10 февруари 2022 в 13:05 8066 2

Снимка Архив - БТА

Когато колегите от ГЕРБ питат къде са допълнителните приходи, къде са 8-те милиарда*, къде са спрените кранчета - тук са. Ние правим инвестиции от 12 млрд. лв. повече, с дълг, който е по-малък от това, което Вие сте предвидили."

С тези думи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи проектобюджета за 2022 г. за първото му четене в пленарна зала.

"Във философията на Бюджет 2022 са залегнали първо коалиционното споразумение, което управляващата коалиция подписа, но и няколко промени в начина на мислене и планиране в държавата, доколкото в рамките на един месец можеше да бъдат реализирани", добави той.

Василев определи бюджета като "инвестиционен" и допълни, че правителството инвестира в хора, инфраструктура, в подобряване на институциите и публичната среда. Той акцентира, че само така ще се подобри икономическата среда и ще се увеличат доходите. 

"Няма как да разчитаме на ниски заплати и ниски доходи като конкурентно предимство. Това трябва да остане в миналото. Няма как конкурентното ни предимство да бъде това, че сме бедни и с ниски доходи", заяви той.

Финансовият министър прогнозира, че това предимство ще се стопи, когато държавата стане богата. Той посочи, че страната ще стане конкурентна, когато се произвеждат продукти с висока добавена стойност, когато има висока механизация на производството, така че да се увеличи и продуктивността на труда.

В проектобюджета е заложено двойно увеличаване на капиталовите инвестиции, драстично увеличение на средствата за здраве, образование, култура и спорт.

По думите на вицепремиера парите не са раздавани на калпак, а на база на въпроса "как ще инвестирате тези средства и какви резултати ще постигнете". Това се отнася и за предложените стратегически политики.

"При актуализацията в бюджета ще бъдат заложени всички политики", заяви той.

По думите му в рамките на месец е било трудно да се заложат всички нови политики и затова ще е необходима актуализация през лятото. 

"Това е отговорното решение към парите на всички фирми и граждани, които плащат данъци, защото парите не са на държавата, не са на депутатите или на Министерски съвет. Парите са на всички нас като граждани на страната."

Дългът, който взимаме тази година, е по-нисък от прогнозирания миналата година, допълни той и обясни, че разходите са значително повече от заложените за 2021 г. Вицепремиерът заяви, че разходите за 2022 г. са увеличени с 12 млрд. лв.

"Този бюджет, въпреки значителните допълнителни инвестиции, се изпълнява с по-малко дълг от бюджетите, които са били предвидени миналата година", обобщи той.

*Асен Василев и Кирил Петков в ролята си на министри нееднократно са заявявали, че годишно в страната над 8 млрд. лв. се крадат. Те твърдяха, че ако корупцията спре, тези средства биха влезли в бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

2

Напчо

10.02 2022 в 14:07

Тази мантра за евтината и квалифицирана работна ръка я повтаряха в продължение на 20 години неолиберастите от т.на. Институт за пазарна икономика и Институт "Отворено общество". Всъщност това са фондации с преобладаващо чуждестранно финансиране, основно от дедо Сорос и подобни на него чуждестранни неолиберастки НПО-та.

5827

1

pisnamiotmutri

10.02 2022 в 13:44

България, страната и най-евтината работна ръка, която въпреки това имаше намаляващи преки чуждестранни инвестиции.

С това да се похвалят ГЕРБ за 12-те си години управление и калинките им да спрат да се обаждат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!