Васил Терзиев: След 17 години управление на ГЕРБ има голяма нетърпимост към неизпълнени обещания

OFFNews 28 септември 2023 в 17:23 2707 2

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС

Васил Терзиев

„Съзнаваме, че ще има голяма нетърпимост към обещания, които са дадени, но не са изпълнени. Очакванията след 17 години управление на ГЕРБ ще са огромни, затова се готвим много бързо, за да може да работим от ден едно в общината. “ Това заяви Васил Терзиев в интервю за BGNES.

„Бюджетът е една от първите задачи, с които ще се захванем веднага след изборите. Смятам да дадем добър пример за това какво да очакват софиянци откъм разработването на бюджета. При големите инфраструктурни проекти трябва да се види каква е проектната готовност и дали всичко заложено в капиталовата програма може да се изпълни. Средно 70% от капиталовата програма се изпълнява, като това включва метрото, чиято успеваемост е много по-висока, но за всичко друго е под 50%. Вкарват се проекти, за които няма дори все още неодобрен план и затова не се изпълняват“, добави той.

Терзиев поясни и плановете на коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ („Спаси София“) за децентрализация. „Необходим е по-ясен процес при вземането на решения по проектите, които идват от районните кметове. Трябва да избегнем фаворитизирането на определени райони за сметка на други и да увеличим това, което те биха получили, тъй като в момента то е абсурдно ниско. В момента средствата, с които районните кметове разполагат са около 300-400 хиляди лева за текущи ремонти, 10 хиляди за култура, 50-60 хиляди лева за поддръжка на детски площадки“, каза кандидатът за кмет.

Терзиев обясни и кои са големите инфраструктурни проекти, които приоритетно трябва да бъдат завършени. „Околовръстният път. Свързването на Северната тангента и околовръстното с „Обеля“ и „Надежда“. Булевард „Копенхаген“, ул. „Филип Кутев“. Вътрешните и външните рингове на града трябва да бъдат оформени, за да може да се олекоти трафика, който минава през центъра и ключовите места на града. Доизграждането на метрото”, заяви Терзиев.

Той коментира и други наболели проблеми на софиянци. “Канализацията е проблем за много хора. Не е нормално град като София, който има претенции да бъде модерна и европейска столица, да има толкова много райони, които страдат от проблеми с канализацията. Освен това във всеки квартал трябва да има т.нар. „зелени оазиси“. Това са уредени места, където семействата с деца да могат спокойно да отидат, да има спортни съоръжения за всички възрастови групи. В момента почти всички площадки са за деца само до 12 години. Тротоарите и улична инфраструктура трябва да бъдат направени веднъж като хората, а не ги ремонтираме на всеки две години. Нашият нов стандарт трябва да бъде ремонт от първия път”, разясни Терзиев.

„На първо време трябва да решим проблема с детските градини. Неприемливо е и е безобразие N-ти мандат да става дума за това какво ще правят 10 хиляди деца. Не може за 4 години да се построи огромна бетонова джунгла, а да не могат да се построят няколко детски учебни заведения. Нашият фокус би бил върху детските градини, разширението на текущите, построяването на нови, довършването на започналите проекти”, очерта решенията си за проблема с местата в детски градини Терзиев. „Общината ще помогне да се облагороди училищната инфраструктура. Ако трябва да започнем отнякъде облагородяването на кварталите, то да започне от училищата и те да станат оазиси за хората, за почивка, за спорт. Гражданите трябва да бъдат въвлечени в този процес, а общината да осигури повече сигурност – камери и по-активна роля на Общинска полиция в определени моменти от деня. Читалищата са друг начин по-който да върнем усещането за общност. Хората трябва да бъдат заедно, за да придвижим дневния ред на града”, добави той.

„За нас централно е да защитим публичния интерес. Веднъж щом прекрачиш прага на „Московска“, трябва да работиш за всички 1,6 милиона граждани. Не за определени фирми, не за определени райони, а за гражданите. Основната промяна, по която ние ще работим е да е ясно как се взимат решенията. Най-доброто лекарство е прозрачността“, завърши Терзиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1809

2

Sia

29.09 2023 в 13:25

За 30 години не се сещам за един голям милионер тук, не говоря за дребните, който да не е започнал от препрани пари на бившето ДС, или като мутра, а поработих за поне 15 такива, като ги броя наум, буквално. Или като син/ дъщеря/ партньор в живота, на мутра или ченге от ДС. Кой беше двайсет години шеф на най-известна германска верига у нас? Или на друга такава? Всичките са деца на хора от службите. Те имат шансовете. И Васил Терзиев е такъв.

1005

1

ПР

28.09 2023 в 18:18

Нетърпимост към неизпълнени обещания или към откровени лъжи?Към гьонсуратлък или откровена наглост?
Към безобразията или към издевателствата над моя роден град?
Дайте малко повече конкпетика,Г-не Терзиев!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика