Вървим към президентска република, предупреди Нинова

OFFNews 06 ноември 2022 в 13:31 3038 2

Корнелия Нинова

Снимка БСП - пресцентър

Корнелия Нинова

Логиката на процесите показва, че се върви към президентска република, коментира пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Президентът управлява вече достатъчно дълго през служебни кабинети и без контрол от законодателната власт. Трябва партиите да реагираме на това. От БСП сме категорични - парламентарното управление трябва да се запази и то е най-доброто за България. Това беше и една от причините да подкрепим избирането на председател на парламента. Другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на тези, които искат президентско управление, каза Нинова.

Отношенията ни с президента са принципни и по важни въпроси. Горещата фаза беше, когато се водеше нечувана чистка в администрацията и се връщаха кадри на ГЕРБ, не че това е приключило. Това е принципен сблъсък - или се бориш срещу този модел, или го възстановяваш. Ние сме на първата позиция, твърди председателят на ГЕРБ.

Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. Няма да подкрепим мандат на ДПС и мандат, даден на “Възраждане”. Ако третият мандат дойде при нас, ще направим опит да съставим мнозинство и да има стабилност в държавата, заяви още Корнелия Нинова.

Според нея е странно съгласието на “Продължаваме промяната” да водят разговори с ГЕРБ:

"От сутринта те си дават различни сигнали. Г-н Плевнелиев каза, че е съдействал за тези разговори на една среща в едно посолство. Г-н Петков се разграничи леко от г-н Плевнелиев. Г-н Дунчев казва, че в ПП има хора, които искат власт и постове. Очевидно в “Продължаваме промяната” текат някакви процеси и има динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към правителство между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, или е PR акция, с която двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Ще изчакаме резултата от нея и тогава ще имаме позиция." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

06.11 2022 в 14:55

Върви към президентска република или към Възраждане, ще видим :)).
 
X

Подкастът на OFFNews