Варненският кмет ударно се освобождава от общински директори, наследени от ГЕРБ

Нели Александрова 16 април 2024 в 09:16 2832 4

Благомир Коцев

Снимка БГНЕС/ПП-ДБ

Благомир Коцев

Пет месеца след последните местни избори кметът на Варна Благомир Коцев освободи седем общински директори – на административни дирекции и общински предприятия, само за броени дни.

Четирима от тях – ефективно, а останалите – в момента, в който се върнат от болнични или отпуск.

В списъка са шефовете на няколко ключови дирекции. Сред тях най-известна е Лилия Христова - на „Образование и младежки дейности", чийто син Павел Христов е неизменен депутат от 2013 г. в общо седем Народни събрания.

С поста си се разделя и шефът на дирекция „Екология и опазване на околната среда" Тодор Колев, който стана популярен, след като глоби граждански активисти, които протестираха с торби боклук в разгара на лятото на 2022-ра година, когато контейнерите за смет в цялата община преливаха ежедневно въпреки милионите за чистота на Варна. По-късно и петимата глобени осъдиха Община Варна в лицето на администрацията на вече бившия кмет Иван Портних.

Директорката на местната дирекция „Култура и духовно развитие" Антония Йовчева също е със заповед за освобождаване, както и Петко Бойновски - началник на „Общинска собственост, икономика и стопански дейности", която е призвана да следи за това как се развиват общинските предприятия, но и тези, в които администрацията има минотарен дял – като някогашната окръжна болница „Св. Анна". В края на март стана ясно, че лечебното заведение е в тежко финансово състояние, а в община Варна са проспали ситуацията с години и дори са атакували избора на нов борд на директорите на спешната болница на цяла Варненска област през есента на 2021 г. и той все още не може да влезе в управленските си функции и да се опита да стабилизира "Св. Анна". 

Търси се спасителен план за Спешната болница на Варна: дълговете растат с по 3 млн. лв. на година

С поста си се разделя и дългогодишният шеф на финансовата дирекция Стефка Господинова.

Освободени са също и директорите на общинските предприятия „Инвестиционна политика" Звездин Стоилков и „Спорт Варна".

В коментар на промените Благомир Коцев каза:

„Гражданите, които следят обществените процеси, познават тези хора добре. Те отговаряха за огромна част от дейността на общината, включваща повечето образователни институции, културни мероприятия и спортни съоръжения в града, поддържането на градската среда, изготвянето на всеки един проект за всеки вид инфраструктура, а също и финансите на Общината.

Мотивите за тяхното освобождаване са свързани най-вече с нуждата от нова енергия в управлението на града. Няма да крия, че някои от тях са и твърде ангажирани в партията си, което не е част от разбирането ми за развитието на Варна. Или пък за заемането на подобни експертни постове".

За всички длъжности предстои да бъдат обявени конкурси за избор на нови ръководни кадри. Те включват защита на концепция за стратегическо управление и последващо интервю.

От ноември 2023 г. досега община Варна е провела конкурси за директори на три структури, чиито ръководители бяха освободени от длъжност при встъпване на новия кметски екип. Конкурсите са за директори на дирекциите „Европейски и национални оперативни програми", „Инженерна инфраструктура и благоустрояване" и „Финанси и бюджет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

4

user4eto

16.04 2024 в 13:26

Де да можеше така и в управлението на държавата.
Гърбавите калинки - в затвора.

1000

3

PaulPierce

16.04 2024 в 10:37

Браво. Терзиев да взима пример

22548

2

dolivo

16.04 2024 в 10:18

Чуден! Дано не го застрелят

900

1

Петрак

16.04 2024 в 09:56

БРАВО

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки