Въпреки референдума: Обзор няма да е отделна община, населението няма да стигне за всяка длъжност

OFFNews 26 април 2023 в 12:43 1481 2

Арх. Иван Шишков

Снимка МРРБ - пресцентър

Арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството

Правителството отмени решението за обособяване на Обзор като отделна община, съобщи на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. 

Идеята Обзор да стане отделна община, включваща част от населените места в община Несебър, бе взето на местен референдум през 2021 г.

Според правителството обаче обособяването на новата администрация крие финансов риск и негативни ефекти за местното население.

Така кабинетът отменя решението си от 24 март 2021 г., базирано на резултатите от референдума. Според него новата община трябваше да включва град Обзор и селата Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково.

Отмяната идва след финансов анализ, от който става ясно, че отделянето на Обзор като самостоятелна община би породило изключително тежки финансови затруднения както за администрацията, така и за местното население. Това би довело до повишаване размера на местните данъци и такси, посочи министър Шишков.

По думите му друг важен аргумент, който не позволява създаването на нова община е, че населението на град Обзор и няколкото населени места около него е 2331 души. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България този брой жители е недопустим за създаване на отделна община.

„Представете си какъв административен потенциал трябва да има, колко административни длъжности трябва да има, за да може да функционира нормално една община. Тя трябва да има администрация, данъчни служби, общински съвет. Може да се окаже, че населението може и да не стигне, за да попълни длъжностите“, каза служебният регионален министър. Той добави, че правителството не може да не се съобрази с искането на населението и резултатите от референдума, но анализите сочат, че на практика няма как да се създаде функционираща община, която да обслужва населението, бизнеса и да допринася за развитието на населените места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

2

Муню

26.04 2023 в 13:15

Радев ептен го кара през просото!
Неговата комптентност е нулева, явно!
Незаконен референдум ли са провели?

1047

1

Ivetcheto

26.04 2023 в 12:50

Ново 20. Обзор не ли е бургаска област.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика