Външно протестира пред Русия заради обидата ''евроатлантически подлоги''

OFFNews 02 март 2022 в 18:49 8169 10

Снимка МВнР

Две ноти бяха връчени на дипломат от руското посолството от Министерството на външните ни работи. С първата нота се уведомява Русия, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на посолството й у нас. А с втората нота МВнР остро протестира срещу публикации на посолството през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници.

На брифинг в МВнР директорът на пресцентъра Митко Димитров заяви, че тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с България.

Нотата вероятно се отнася за публикация във Фейсбук на посолството, в която се говори за "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги". В понеделник от дипломатическата мисия написаха, че "в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии". 

Директорът на пресцентъра на МВнР посочи, че българската страна определя използваният от руското посолство език като несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представляващ недвусмислена обида към България в качеството ѝ на страна на акредитация.

"Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред", посочи още Димитров.

В МВнР бе привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да й бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите бяха връчени на Филипп Воскресенский, дипломат от руското посолство, твърдят от пресцентъра на Външното министерство.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    934

    12

    демократ2022

    02.03 2022 в 21:51

    Офф медия - не ставайте като инвестор.бг да триете и цензурирате коментари. Останали се сред малкото медии, които си струва да следи човек посред морето от тролове и руски предатели за по 30 сребърника

    934

    11

    демократ2022

    02.03 2022 в 21:35

    ХА ХА ХА
    "Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране."
    Коментарът е "Мутрофанова - вокзал, чемодан, масква"

    1200

    8

    Boris A. Johnson "The Great"

    02.03 2022 в 19:54

    айде вокзал чемодан москва на дъртата руска барантия изгонете подлогата на Путлер

    -8580

    4

    zuljin Стефанов.... по голяма подлога от тебе няма.