Външно министерство привиква турския посланик днес

OFFNews 13 май 2019 в 08:11 3041 1

Турският посланик у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на разговор в Министерството на външните работи днес по разпореждане на министър Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.

Тя очаква от него обяснение за призива му българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.

Всъщност посланикът не каза нещо смущаващо, но премиерът Бойко Борисов избухна след думите му. Като по команда заваляха реакции и от други политически сили у нас.

На церемонията по откриването на четвъртия корпус на турския завод „Теклас“ край Кърджали в събота Н. Пр. Улсусой заяви: „Пожеланието ми е, защото това ще стимулира турските инвеститори и бизнесмени, които искат да реализират проектите си и да създадат работни места, така и българските граждани, които знаят добър устен и писмен турски език. Това ще насърчи още повече инвестиции от Турция“.

Българският премиер обаче изтълкува думите му като претенция, обяви пред медиите, че ще му потърси отговорност и коментира, че "не му е работа на посланика да поставя такива въпроси на толкова хубав празник, с толкова приятели". От БСП отидоха по-далеч, като изтълкуваха думите на посланика като желание за задължително изучаване на турски, а лидерът Корнелия Нинова изтълкува това като опит за чужда намеса във вътрешните ни работи. ВМРО осъди изказването, а Възраждане директно поиска дипломатът да бъде изгонен. Турското посолство, в отговор, изрази разочарованието си от превратното тълкуване на думите на посланика.

Турски език и в момента се изучава от децата у нас, за които е майчин. Той не е задължителен, а избираем предмет.

Според външния ни министър обаче "думите на посланика звучат смущаващо". Според позицията "такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови