Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2021 в 11:15 864 0

В изпълнение на ангажиментите си съгласно Изборния кодекс Министерството на външните работи отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 4 април 2021 г. избори за народни представители в Република България, съобщиха от ведомството.

Постоянното представителство във Виена изпрати вербални ноти с покани до държавите участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асамблея на ОССЕ. Съгласно съществуващата практика, поканата беше оповестена и на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена.

Покани бяха отправени също до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) чрез Постоянното ни представителство в Страсбург и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) чрез Генералното ни консулство в Истанбул. При проявено желание от тези организации МВнР ще предложи на ЦИК регистрирането на техни представители като международни наблюдатели на предстоящите избори.

Гарантирането на честни, свободни и демократични избори, съгласно най-високите международни стандарти, е приоритет за Република България в условията на извънредната кризисна ситуация породена от COVID-19, пишат от Министерството на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови