Външно: Лавров е под санкции, затова полетът му през България е отказан

OFFNews 06 юни 2022 в 12:05 5188 4

МВнР

Снимка Архив

Министерството на външните работи

Министерството на външните работи на България не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров с нота от 1 юни. 

Това се казва в позицията на българското външно министерство.

В неделя стана ясно, че България, Северна Македония и Черна гора са отказали да предоставят въздушен коридор на правителствен самолет на руския външен министър Сергей Лавров до Сърбия. 

След отказа от страна на България бившият вицепремиер на Русия и главен директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин отправи директна заплаха към София със супертежка междуконтинентална балистична ракета за носене на ядрени бойни глави.

Решението на Министерството на външните работи е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия.

В допълнение, считано от 25 февруари, под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, допълват оттам. 

„Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“. Така министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира думите на посланика на Украйна Виталий Москаленко, че е поискал с нота гаубици и ракетни системи за Украйна от Външно министерство.

От своя страна, Лавров нарече поведението на България "възмутително и немислимо". И все пак от думите му стана ясно, че Русия няма да реагира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

4

IvanofRumen

06.06 2022 в 14:23

Незабавно изгонване на МУтрафонката. Не може да ни заплашват и обиждат на страхливци и блядь.. Иначе управляващите наистина имат страх от рашистките окупатори.

-60

3

офф бее

06.06 2022 в 14:20

Тоя да свиква да си седи по дупките и бункерите! Дебил!

2550

2

alfakentavur

06.06 2022 в 12:18

Може и с бурлаци. Целият рашистки елит, воглаве с Путлер, да го тегли :D :D :D

2910

1

ivenco

06.06 2022 в 12:15

С кану по Дунав,тъп орк.С/у течението. Пашол.......