Външно: Холандия да се разграничи от антибългарския сайт

OFFNews 19 февруари 2012 в 12:30 1271 0

Говорителят на Външно министерство Весела Чернева. Снимка: БГНЕС
Говорителят на Външно министерство Весела Чернева. Снимка: БГНЕС

Премиерът на Холандия да се разграничи от сайта, призоваващ холандците да публикуват оплаквания срещу българи, румънци и поляци. Това призова официално българското Министерство на външните работи.

"Холандското правителство изрази съжаление по отношение на ефекта от сайта на Партията на свободата. За нас обаче това не е достатъчно. Ние искаме премиерът на Холандия да се разграничи от мотивите, които стоят зад правенето на този сайт. Този сайт имплицира една мотивация, която е против Хартата на основните права на ЕС, където изрично се казва, че не може да се дискриминира по признак "гражданство", а мотивите на този сайт са именно такива."

Това заяви говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева по БНР на 18 февруари. Същия ден лидерът на крайнодясната холандска Партия на свободата, която е инициатор на създаването на сайта, - PVV Хеерт Вилдерс заяви, че иска да види България и Румъния извън ЕС. "Подкрепяме идеята България и Румъния да напуснат ЕС. Разбира се, това не е възможно, тъй като нямаме мнозинство в парламента, а те вече са пълноправни членове на Съюза", заяви Вилдерс в интервю за TV7. "Трудовата емиграция от Централна и Източна Европа до голяма степен е помогнала на тези икономики през последните години". Това е нещо, което трябва ясно да браним. Последното разширяване на ЕС допринесе затова Европа да бъде икономически по-добре, отколкото за някакъв тип социално-икономически проблеми. Те съществуваха и преди това. Те може би сега са по-видими заради кризата, но при всички случаи не са източноевропейците причината за тях. Не случайно основните икономически проблеми в момента не са в новите страни-членки", заяви още говорителят на МВнР Весела Чернева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!