Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Външни фактори гравитират около партията на Янев и се опитват да я овладеят''

В "Български възход" има представители на почти всички партии, но масово хората не са качествени, смята Ралица Симеонова

OFFNews 25 юни 2022 в 10:18 5511 3

Ралица Симеонова

Снимка стоп кадър

Ралица Симеонова, политолог

Партията на Стефан Янев е обект на нездрав интерес от определени фактори, които се опитват да я овладеят. Това коментира по Нова телевизия Ралица Симеонова, доскорошната „дясна ръка” на Стефан Янев във формацията му „Български възход”, която напусна партията в деня на учредяването ѝ.

Симеонова посочи две предизвикателства пред партията на Янев- кадровите въпроси и ценностната ориентация.

Много хора искат, малко могат. Това са кадровите проблеми. Разбира се, има и качествени хора, но те не са критична маса. Според мен перспективите за развитието на формацията не са особено положителни, каза Симеонова.

По думите ѝ като всеки нов политически проект, формацията е обект на нездрав интерес от определени фактори, които правят опити да я овладеят. "От моя гледна точка не бяха взети необходимите мерки срещу това”, заяви тя, но не посочи имена.

От това как се формира и структурира тази формация ще стане ясно дали има шанс за конструктивна роля в българския политически живот. Има представители на почти всички политически партии, за които може да се сетите. Но масово хората не са качествени. Има и качествени, но те не са доминиращи, каза Симеонова.

Попитана дали една от причините да напусне е проф. Моллов, тя каза:

Този случай в голяма степен беше решен, а и проф. Моллов не е част от формацията. По-скоро ме притесняват личности, които в момента гравитират около партията.

По думите й „масово българските партии се използват за реализиране на частни интереси".

Имаме сериозна криза на политическото представителство. Много малко качествени хора има в българския политически живот, коментира още Симеонова.

Янев тя определи като "стойностен, смислен човек, който няма достатъчен политически опит".

Това ще му пречи занапред. Много бързо трябва да натрупа политическия опит, за да се справи с основните предизвикателства. Гъвкав и ефективен е – това може да е изключителен позитив за политическата му кариера в бъдеще, прогнозира Симеонова.

Според нея в момента формацията е в "аморфно състояние". "Воля може би има, но не знам дали има капацитет да бъде изчистена", посочи бившата "дясна ръка" на Янев.

Има и други хора, които си тръгнаха преди партията да стартира. За мен това не беше лесно решение, защото положих много усилия, но в момента съм разочарована, защото се борих за съдържание, което беше подменено, каза още Симеонова.

Според нея би било "доста странно" Стефан Янев да бъде отново назначен за премиер, при евентуално служебно правителство, тъй като е лидер на партия. Тя подчерта, че президенската институция има силно влияние върху политическия дневен ред. В този смисъл може да изиграе катализираща роля както в положителна, така и в отрицателна посока, каза Ралица Симеонова.

Според нея, ако ръководството на "Български възход" не допусне "драматична грешка", партията има шанс да влезе в един бъдещ парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

25.06 2022 в 15:27

От самото начало е ясно, че партията му е безсмислена алтернатива на нищо. Вероятно е създадена по искане на Радев, ама и тойне знае защо. За да прокара някакви руски интереси, вероятно.

1896

1

Simo

25.06 2022 в 10:47

Партията на Янев е още едно АБВ на Георги Първанов, Румен Петков и Румен Радев - предателите на България.
Голяма криза за комисионни ги тресе.
 
X

Подкастът на OFFNews