Вълна от недоволство след избора на Георги Георгиев за председател на СОС

Реакциите: "Аватар на Орлин Алексиев"; "Време е за протести"; "София е заложник на дивана в Банкя"

OFFNews 23 септември 2021 в 18:01 5526 0

Изборът на Георги Георгиев за председател на Столичния общински съвет предизвика редица остри реакции на общински съветници.

"Това е лоша новина за софиянци и ясен сигнал за скритите приоритети и цели на ГЕРБ до края на мандата на Общинския съвет! Георгиев е вносител на редица лобистки и съмнителни доклади в СОС като отпускането на още 5 млн. лв. за частния превозвач МТК и за "златните" щандове за книги на пл. Славейков за 300к. Той наследи Орлин Алексиев (ковчежника на ГЕРБ в София по думите на г-жа Дончева) като председател на комисията по финанси и се твърди, че е един от неговите аватари в СОС. Неговият кариерен ръст е необясним - той командва цялата група на ГЕРБ в СОС, въпреки че е нов съветник. Това подсказва, че влиянието му идва извън Общинския съвет" - коментира независимият съветник Борис Бонев.

Според него "Георгиев е арогантен, без да познава реалните проблеми на града. Председателят на СОС трябва да бъде разумна и безпристрастна фигура, а не партиен секретар или ковчежник".

"Очевидно е защо бе отстранен Герджиков - явно не можа да свърши работата, която Борисов очаква в оставащите последни 2 години от управлението на ГЕРБ в София. След като загубиха националната власт, те държат на всяка цена да си подсигурят каналите за усвояване на софийска почва. Това е много лоша новина за София и софиянци. Това назначение ясно показва, че в следващите две години основните цели ще бъдат "усвояване" като за последно и окопаване, вместо развитие. Целта на гражданите пък трябва да бъде да не им позволим да докарат София до фалит, както вече направиха с градския транспорт, и да оставят вредни дългосрочни договори и административен хаос!" - коментира още Борис Бонев.

"Време е за протести"

"Днес мнозинството в СОС погази всички възможни правила, за да инсталира на мястото на Елен Герджиков нова пионка на Борисов - Георги Георгиев. И тъй като бях дълги години съдия и основните ми интереси и познания са в съдебната система, ще направя следната аналогия - ако Елен Герджиков приличаше на Сотир Цацаров, то Георги Георгиев ще бъде Иван Гешев в общината. Време е за протести. Време е столичани да залеят общината и да изхвърлят тези безскрупулни и арогантни типове" - коментира и общинският съветник от  "Демократична България" Методи Лалов.

Хора от "опозиционната" БСП в СОС са гласували Георги Георгиев да бъде председател на СОС."Коалицията на софрата" отново се прояви. Протест и изриване е решението, категоричен е Лалов.

"От дивана в Банкя"

По-рано днес групата на „Демократична България“ в СОС излезе с декларация, в която се казва: "След като Бойко Борисов вече не е министър-председател и няма на свое разположение зависимото 44-ото Народно събрание, е решил да третира съвета по абсолютно същия начин, налагайки своята недемократична воля и решавайки съдбата на бившия председател на СОС, както намери за добре от дивана си в Банкя. Това е унизително за гражданите на София и за представителите им в СОС".

"Унизително е кметът на София и групата на ГЕРБ-СДС и патриотите, т.е. управляващите града ни, 12 години да изпълнявате поръчките и заповедите на Бойко Борисов. 12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на столицата, което прикрива далаверите на Борисов. Не е демокрация, когато един партиен лидер отстранява когото и да е на изборна позиция. София не може повече да е заложник на корпорацията “ГЕРБ”, на бездушното и некадърно управление, защото софиянци имат нужда от кмет и общински съвет, който да отстоява техните интереси и да има ясна визия за развитието и модернизирането на града ни и да управлява ясно и прозрачно бюджета на столицата" - заявяват от ДБ.

Избран с 36 гласа "за"

Георги Георгиев бе избран за председател на СОС след тайно гласуване днес.  "За" кандидата, предложен от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, гласуваха 36 общински съветници. Правото си на глас упражниха 44 общински съветници.

Досега Георги Георгиев беше председател на постоянната Комисия по бюджет и финанси към Столичния общински съвет.

Елен Герджиков, който заемаше председателското място в СОС от 2012 г., се оттегли по настояване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!