Валери Симеонов писа двойка на Горанов за първите 100 дни

Ива Оприкова 13 февруари 2015 в 10:08 4902 1

„За 100 дни министрите не научиха дори географията на своите министерства. Те имаха периоди на 15 дена почивки и дори не са работили 100 дни. Нека не бъдем толкова крайни в оценката. Министър-председателят си е извадил поуки от предишния мандат, вече не ходи от сутрин до вечер да реже лентички, седи си в кабинета и работи. Авторитарният маниер на кабинета от първия мандат е вече в историята и затова и моята оценка за стоте дни е "добър 4".

Това обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред bTV. Финансовият министър Владислав Горанов получи най-слабата оценка - "2".

Съпредседателят на ПФ обяви, че не може да бъде великодушен в оценката си заради предложението му за нов държавен дълг от 16 млрд. лева, което било внесено в последната минута на на работния ден на 9 февруари.

"Освен това подозираме, че той е автор на онези глупости с пенсионните фондове, и той ги е предложил на Борисов в края на миналата година", каза Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ заяви, че трябва да има и сериозни промени в състава на правителството, но добави, че са минали само три месеца от съставянето му.

За разработката с кодово название "Червеи" Симеонов смята, че това е една тъжна страница, която трябва да бъде докрай разкрита. Няма яснота накъде е отишла огромната информация от подслушването, папките са празни, коментира съпредседателят на ПФ.

По думите му много хора са били проследени и са описани кой къде живее, какви деца има, къде учат те и прочие и прочие. Шефът на ДАНС е оказвал натиск, позволявал е достъп на 4 души до информационната система на МВР. Няма информация обаче в чии ръце отиват данните, накъде отива тази информация, подчерта той. 

Валери Симеонов изрази и позицията на ПФ да се наложи мораториум при изсичането на горите, както и да се ограничи износа на дървесина чрез финансови мерки. "ДПС е синоним на дървената мафия у нас. През активисти на партията на Доган преминават 7 милиона кубика дървесина, която е изсечена официално през миналата година у нас. Още една трета е изсечена незаконно, цитира своята статистика той.

"Изсичането е факт, когато една държава се управлява от талибани. Стремим се да отстраним талибаните в горските площи", каза с усмивка Симеонов, според когото с изсичането на гори се занимават предимно фирми, които не са в светлия сектор.

Онзи ден имахме среща с министърката на земеделието Десислава Танева и заместника й доц. Георги Костов по предложението ни за мораториума върху изсичането на горите за три месеца от април и държавата да преосмисли процеса, а те не искат да има такъв, казва Симеонов.

В момента може да се каже, че България все още не е стигнала до ситуацията на Афганистан, които за последните 35 години масово са изсекли горите си и в момента големи територии от страната представляват пустини. В момента по-близо до това състояние може да се каже, че на Балканския полуостров са Гърция и Турция, но ако нашата държава не предприеме необходимите мерки нищо чудно в един бъдещ етап и ние да се озовем в същата ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!