Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Валери Симеонов: ГЕРБ оставя впечатлението, че България не е парламентарна демокрация, а парламентарна монархия

OFFNews 20 февруари 2019 в 13:03 2132 0

Лидерът на НФСБ и депутат от управляващата коалиция Валери Симеонов заяви пред журналисти в Народното събрание, че заради отмяната на някои от промените в Изборния кодекс по инициатива на премиера Борисов, "човек остава с впечатлението, че България не е парламентарна демокрация, а парламентарна монархия".

Той допълни, че от НФСБ не се притесняват от висок праг за преференциите и се обяви отново против намаляването му или оставянето му в размера, в който е сега.

"По този начин ние даваме възможност в Народното събрание и в институциите на България да влизат неопределено количество байганьовци - хора с болни амбиции и със средства, с които си купуват местата в общинските съвети на България", допълни Симеонов.

Симеонов още коментира изявеното от НФСБ желание вчера той да води листата на "Обединени патриоти" за европейските избори. Според него взаимоотношенията в патриотичната коалиция водят до съвсем естествената реакция НФСБ да предприема необходимите действия за подготовка за самостоятелно явяване, тъй като смята, че и останалите партии в нея правят подобни планове.

Симеонов още коментира, че преговорите му с лидера на ВМРО и коалиционен партньор Красимир Каракачанов не са довели до нищо, но все пак от партията са "отворени за разговори още известно време". Все още няма окончателно решение, тъй като то трябва да бъде взето от политическия съвет на партията, допълни той. 

На въпроса дали ще приеме номинацията от структурите на партията си, Симеонов отговори, че все още не може да коментира, тъй като текат номинации по региони и първо трябва да приключи този процес.

Той отново изрази мнение, че изборът на евродепутати не е от голямо значение, тъй като няколко депутата не могат да окажат значим натиск върху политиката на Европейския съюз. "Но изборите са изключителни важни от гледна точка на мобилизация на партийните структури и симпатизантите и избирателите, които подкрепят нашата кауза, така че ще е интересно", завърши той.

Във връзка с днешното решение на парламента да ратифицира протокола за присъединяване на Република Македония към НАТО, Симеонов коментира, че подкрепата към Македония по подобни въпроси трябва да идва с условности.

"В Македония има признати десетки националности, само не и българска националност. Така че когато гласуваме сега за НАТО, ние трябва да поставим нашето условие, че това може да не се случи, когато дойде време да гласуваме за присъединяването на Македония към ЕС", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!