В СОС ще се карат за движението в София - по въздух на Витоша, с колела по Патриарха

Сдружение "Ангели на пътя" организира автошествие, ще има и пешеходни протести в столицата

OFFNews 23 май 2024 в 07:08 1483 4

Лифт

Снимка Архив

Столичният общински съвет се събира на две извънредни заседания днес. Съветниците ще се карат кой е виновен, за да спре Симеоновският лифт на Витоша, както и за промените в движението по Патриарха, Витошка и Фритьоф Нансен, предизвикали ежедневни протести. 

За първото извънредно заседание, посветено на лифтовете, Борис Бонев от ПП-ДБ-Спаси София поиска в СОС да дойдат лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в качеството му на кмет по времето на приватизацията на лифтовете, както бившият кмет Йорданка Фандъкова.  

Основен виновник за затварянето на Симеоновския лифт е Фандъкова. Нека тя да каже защо и как се стигна до тук, заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров. 

Със Симеоновският лифт трябда да се постъпи както с Драгалевския. Когато преди години спря Драгалевския лифт, аз и екипът ми издадохме заповеди за възстановяването му. Те бяха обжалвани в съда от фирмата. Минахме през дълга съдебна сага. През ноември миналата година спечелихме окончателно и сега собственикът е длъжен да го възстанови. Това е решение, което извоювах. То позволи на г-н Терзиев да каже, че ще ремонтират Драгалевския лифт, отговори Фандъкова. 

Зам.-председателят на СОС Георги Георгиев подчерта, че през 2007 г., когато е сключен приватизационният договор, ГЕРБ не е имал нито един съветник в Столичния общински съвет. 

Вчера от дружеството, което е собственик на съоръженията, призоваха общината да възложи изработването на специализиран подробен устройствен план, чрез който ще се позволи подмяната на Княжевския лифт. 

Премиерът Димитър Главчев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк „Витоша“ - Симеоновският лифт. 

Второто заседание на СОС - насрочено от 12 часа, два часа след първото, ще обсъжда промените по Патриарха, срещу които се обявиха и районните кметове от ПП-ДБ-СС на Средец - Трайчо Трайков, и на Триадица - Димитър Божилов.

Против промените се обявиха и районните кметове от ПП-ДБ-СС на Средец - Трайчо Трайков, и на Триадица - Димитър Божилов.

Административният съд в София спря проекта, общината обжалва решението. 

Сдружение „Ангели на пътя“ и партньори от неправителствения сектор организира автошествие в София под надслов „СТОП на беззаконието по пътищата“, съобщи БНТ.

Автошествието ще започне в 10:30 и ще мине по Цариградско шосе, през бул. "Патриарх Евтимий" до бул. "Витоша". В 11.00 часа пешеходно шествие ще мине по бул. Витоша към Съдебната палата. След 12.00 ч друго пешеходното шествие през бул. "Владимир Вазов" и "Мария Луиза" ще стигне до Общината. След обяд второто автошествие ще мине през бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Христо Ботев" и "Мария Луиза", до Народното събрание и ще стигне до сградата на Столична община.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1017

    4

    IvoIvo

    23.05 2024 в 11:41

    Да не се карат, а да се вземат в ръце и да си оправят бакиите!

    11882

    3

    leomesi

    23.05 2024 в 10:01

    Кавги, неразбории и резултат - нулев. Лифт няма. Е, тва е тъпото в България, вместо да се случва нещо градивно, само скандали и се руши.

    300

    2

    демотиватор

    23.05 2024 в 09:12

    Васко Терзиев, спасителят Софиийски, ще да призове на помощ от отвъдното духа на чича си Петър Младенов Танкиста, и всичко ще се оправи магически, не бойте ся ! (ジ)

    1000

    1

    PaulPierce

    23.05 2024 в 08:45

    Борисов и Фандъкова ще се скрият разбира се, те нямат нищо общо със случилото се в София от 2005 до 2023 :)

     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София