В София страните от Западните Балкани подписаха декларации за Зелен дневен ред и за общ пазар

OFFNews 10 ноември 2020 в 17:57 2230 0

Снимка Правителствена информационна служба

Зоран Заев и Бойко Борисов

„Поздравявам колегите ми от Западните Балкани, които днес подписаха Декларация за Зелен дневен ред и им благодаря, че още отсега действат по
европейски, мислейки за екологията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместните изявления с канцлера на Германия Ангела Меркел и с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в рамките на Срещата на върха по Берлинския процес. По-рано днес на Срещата на върха в София страните от Западните Балкани подписаха две декларации. Според правителствената информационна служба сериозен принос за подписването "има съвместното домакинство на Република България и на Република Северна Македония в подкрепа на приобщаването на страните от Западните Балкани към нормите и стандартите на ЕС".

„Страните членки на ЕС твърдо сме приели план до 2050 г. за намаляване на вредните емисии“, напомни българският премиер и изказа благодарност към партньорите от Западните Балкани, че още отсега действат в синхрон с европейските политики. „Другата декларация – за Общ регионален пазар – също наша идея, също наша мечта. Така населението на Западните Балкани ще постигне много по-високи доходи и ще го задържим в региона“, подчерта още премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов припомнил успеха на Българското председателство на Съвета на ЕС, което също поставило силен акцент върху Западните Балкани. „Всички лидери се обединихме и дадохме път на перспективата за региона като цяло”, изтъкна премиерът. Борисов постави акцент върху значението на изграждането на инфраструктура, която да свързва региона - и дигитална, и пътна, и железопътна, и културна, както и осигуряването на необходимото финансиране за подобряването на свързаността в региона. Министър-председателят Бойко Борисов специално благодари на канцлера Меркел за гласуваното доверие страната ни да бъде съдомакин на Берлинския процес.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че за първи път Берлинският процес се домакинства от държава членка на ЕС и от страна, която иска да стане част от европейското семейство. „Много хубаво, че показахте как подобни събития могат да се провеждат и при такива тежки обстоятелства. Моите поздравления за прогреса, който направихте по отношение на Единния регионален пазар“, заяви Меркел. Тя подчерта, че в следствие на пандемията от коронавируса икономиките се намират под натиск, но с предприетите днес мерки ще се даде тласък, който ще благоприятства хората и региона. „Берлинският процес винаги е бил свързан и с помирението, и преодоляване на натрупани напрежения като наследство от миналото. Затова сме заинтересовани инициативата да продължи“, каза германският канцлер и окуражи разбирателството в региона.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешната Среща на върха ще допринесе за по-силно сътрудничество в региона. Той подчерта, че в последните месеци инициативата е допринесла за видими и осезателни резултати.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите