В следващия ЕП ще има бум на крайнолевите, а не на крайнодесните, прогнозира Радан Кънев

Според евродепутата има спад на центристкия подход в политиката, който досега доминираше в Европейския парламент

Ружа Райчева 06 октомври 2023 в 15:40 1619 0

Радан Кънев

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Радан Кънев

Евродепутатът Радан Кънев е на мнение, че в следващия Европейски парламент ще има възход на крайнолевите формации, а не на крайнодесните. 

Това заяви той по време на кръгла маса за Зелената сделка, която той организира в старата сграда на Народното събрание заедно с представители на металургичната индустрия в България. 

Евродепутатът прогнозира, че след изборите за представителство в Европейския парламент (ЕП) ще има възход не на крайнодесните формации, а на крайнолевите. По думите "рискът идва отляво, а не отдясно": 

"Моето очакване е, че няма да има бум на антиевропейската десница. Това, което видяхме в Италия, е най-вероятният сценарий. Ще видим съществен възход на тъмночервената левица и спад на зелените. Тъмночервената левица комбинира антиевропейско отношение с консерватизъм", заяви Радан Кънев. 

Според него има спад на центристкия подход в политиката, какъвто доминираше досега в ЕП, както и увеличаващо се разделение между крайнодясно и крайно ляво.

Радан Кънев обясни, че подобна поляризация прави гласуванията силно непредвидими. "Надявам се тенденцията да бъде преодоляна, и който бъде в следващия ЕП, да върне нещата в центъра", каза още евродепутатът от Европейската народна партия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика