В последния момент спряха продажбата на луксозна вила във Велинград на скандално ниска цена

Имотът е собственост на държавната белодробна болница във Велинград

OFFNews 02 октомври 2023 в 10:43 6367 2

Снимка Фейсбук

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков е спрял продажбата на луксозна вила във Велинград от държавната белодробна болница на скандално ниска цена и е подал сигнал в прокуратурата за случая. 

Преди 2 седмици разследване на СЕГА разкри, че държавната белодробна болница "Света Петка Българска" във Велинград е продала изгодно вилен имот в ловен парк "Алабак" в сърцето на Родопите. Вилата е на два етажа със застроена площ 132 кв. м. Началната цена на търга за имота е била 40 999 лв без ДДС., а според системата за електронни търгове той е купен на 18 септември 2023 г. за сумата от 51 125 лв. Купувачът е физическото лице Виктор Рашев.

Решението за продажбата на имота е било взето от Минстерския съвет на 26 април тази година - дни преди края на служебния кабинет "Донев".

Днес пред bTV проф. Хинков съобщи, че в последния момент здравното министерство е успяло да спре заповедта за продажба на луксозната вила със заповед. По думите му става въпрос за престъпление и затова е подал сигнал в прокуратурата.

"Тази цена на търг се постига чрез измама. Оценителят ни прати снимки на една съборена сграда. Мислехме, че става въпрос за друга сграда и затова оценителят е сложил тази цена. (...) Спряхме тази продажба в последния момент", заяви Хинков.

На въпрос кой е изпратил въпросния оценител да види вилата, Хинков отговори - главния лекар на болницата. "Ще му бъде търсена отговорност, това е криминален въпрос". Според него реалната цена на вилата е между 200-300 000 лв.

Здравният министър е предал на премиера Николай Денков подробен доклад с всички обяснения по случая.

Държавна болница "Света Петка Българска" във Велинград е собственик на сградата от 2011 г. Вилата първо е служиила за жилище на "главния лекар на болницата". По документи се води двуетажна, но на практика се състои от частично вкопан сутерен и един надземен етаж.

През 2012 г. е бил извършен ремонт на вилата. Бившият министър на здравеопазването в служебния кабинет д-р Асен Меджидиев твърди, че държавната болница във Велинград не е инвестирала средства във вилата от над 15 години.

През 2021 г. е била отдадена под наем за 10 години на дружеството "Холидейинвест" на председателя на Сдружението на бизнеса и туризма в Царево Кирил Йовнов, сочи справка в имотния регистър. На търга на 18 септември, в който вилата се продава на Виктор Рашев, на второ място се класира фирмата на Йовнов.

Към днешна дата луксозната вила може да бъде наета. От снимките на вила "Лодж" се вижда, че в нея са инвестирани пари и тя е в отлично състояние, с луксозно обзавеждане, като разполага с модерна кухня, сауна, джакузи, ведро и масажен кабинет. Цените варират между 98-117 лв. на легло за нощувка.

Ето как реагира депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков в социалните мрежи:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1419

2

Dido

02.10 2023 в 13:30

Този път не минА номера, да. Ще се поразсмърди, поразпише по вестници и сайтове, и като се разнесе вонята - пак...."Всеки ден ще е така до победата!"

1017

1

IvoIvo

02.10 2023 в 11:46

Не мина номера нещо...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки