В писмо до Херо Мустафа партията на Божков сравни санкцията на САЩ с активно мероприятие на Коминтерна

OFFNews 05 юни 2021 в 20:17 6390 1

Партията на Васил Божков "Гражданска платформа "Българско лято" изпрати писмо до посланика на САЩ в София Херо Мустафа с копие до Държавния департамент, в което осъжда "изричното споменаване на "Българско лято" в списъка на санкционираните лица" и допълва, че то "изглежда като тенденциозна дезинформация на българската общественост и опит за вмешателство във вътрешната политика на страната ни".

Писмото е подписано от председателя на партията Борил Соколов и в него се казва, че по този начин се създават "непреодолими пречки пред явяването на демократичната ни партия на предстоящите парламентарни избори" и че включването на БЛ е "без каквато и да било обосновка или доказателство".

"С изненада установихме, че "Българско лято" е единствената политическа партия в света, включена в този списък. В него липсват други български политически субекти, за които е публична тайна, че получават финансиране и си взаимодействат с държави с автократични лидери с много по-сериозни проблеми с върховенството на правото. В списъка липсва и ГЕРБ – основният генератор на установената от САЩ “ендемична корупция” в страната ни за последните 12 години. Във времето на тяхното управление България затъна до 112-то място в индекса на свободата на медиите и се превърна в нарицателно за корупция и организирана престъпност в Европа и най-бедната държава в ЕС", се казва още в писмото.

В него се твърди, че учредителите на партията "са си поставили за цел да бъдат гласът и съвестта на рекетираните и репресирани повече от десетилие български граждани от олигархичното управление на страната, в което българските служби за сигурност и прокуратурата са използвани като бухалки на една хунта".

Според "Българско лято" американски неправителствени организации подпомагат с милиони НПО и "ключови фигури от конкретна политическа партия в България" и "по този начин те de facto се намесват в политическия процес в страната". Вместо да се занимавало с това обаче Министерството на финансите на САЩ поставяло партията в санкционен списък.

"Настояваме за изясняване на истинските мотиви на действията на OFAC и премахването на демократично създадената партия “Българско лято” от списъка със санкционирани фирми. Макар това на пръв поглед да изглежда като „активно мероприятие“ на Коминтерна от времената на комунистическия режим в България, които смятахме за отдавна забравени, ние вярваме в обективността на американската администрация и в чистотата на нейните намерения" - се посочва в писмото.

Оттам питат кои са политическите лица, получавали подкупи, според OFAC, и как те са свързани с "Българско лято".

"Продължаваме да се надяваме, че причината за укриването на името на „политическия лидер“, свързан с корупционните схеми в България, както и изричното споменаване на една, току-що създадена, конкретна политическа партия се правят с цел да се съберат допълнителни доказателства, а не представляват опит за протежиране или обслужване на политическите интереси на други политически формации и по този начин на груба намеса във вътрешните работи на една независима държава-член на ЕС", пише още в писмото до посланик Мустафа.

"Българско лято" заявява и готовност за съдействие на американските власти "за събирането на въпросните доказателства и проследяване и унищожаване на всички пипала на корупционния октопод у нас". Те обещават да защитават "ревностно демокрацията, свободата и справедливостта като основни национални приоритети".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

06.06 2021 в 00:59

Трябва да се разследва (и при доказано от съда нарушение, забрани) всяка политическа партия, създадена, финансирана, управлявана в нарушение на Българската Конституция. Особено внимание тук трябва да се насочи към външната намеса в политическия ни живот - от чужди правителства, НПО, псевдонаучни структури и пр. Без значение, дали намесата е от територията на "демократични", или "недемократични" държави. ОПГ ГЕРП е доказан случай, има и други.