В парламента всички без управляващите поискаха оставката на Симеонов

OFFNews 24 октомври 2018 в 11:10 3428 2

В началото на днешното парламентарно заседание БСП, ДПС и "Воля" поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов за изказването му за "кресливи жени" с "уж болни деца", въпреки че той се извини. 

Първи подеха от ДПС. "Час по-скоро вицепремиерът Валери Симеонов трябва да си отиде, той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страна", каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Според него извиненията не вършат работа и проблемът не е политически, а морален.

Той дори каза, че ако този вицепремиер не си отиде, ДПС ще предприемем политически действия, за да "защити демокрацията".

Карадайъ изброи и случаите, в които Симеонов е прекрачвал "червената граница":

"В началото говореше за майките роми. За подобно поведение от Съвета на ЕС посочиха за фашистки партии в българския парламент. За цитираното изказване беше осъден за ксенофобия и език на омразата от български съд. После беше тупането по гърдите след позорното му поведение на границата с възрастна жена, смесвайки понятия и представяйки за патриотизъм едно брутално, нечовешко поведение. После беше заплашването на журналисти чрез официалния сайт на Министерския съвет и ред подобни действия и думи", припомни лидерът на ДПС.

След ДПС на трибуната излязоха и БСП, които поискаха "държавата трябва да бъде изчистена". "Гражданското недоволство е на предел, след който правителството губи легитимност. Ние искаме да извървим нормалния парламентарен път към избори", каза социалистът Драгомир Стойнев. 

Преди тези изказвания от левицата поискаха изслушване на вицепремиера заради думите му за майките, но предложението беше отхвърлено."Искането не е продиктувано от желанието за пореден път да чуем цинизма на един лишен от морал и ценности човек. Никой не желае да се задълбочава и върху изясняването на така наречените „семейни отношения“ при патриотите. Не искаме да се занимаваме и с коалиционния параван, зад който се крият от ГЕРБ", каза той.

Последва отговор от ГЕРБ: БСП се подготвяли за предсрочни избори, а управляващите - да изпълнят 4-годишния си мандат. "В правителството няма задкулисие, всичко излиза наяве", обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Последваха обвинения от ДПС - Цветанов не разбрал, че не става дума за управление, а за морал. 

От "Воля" пък поискаха не една вицепремиерска оставка, а две - не само на Симеонов, но и на Красимир Каракачанов, защото защитил лидера на НФСБ в скандала.

Марешки обяви, че партията му няма намерение да е във властта в рамките на този парламент, за да опровергае вчерашните думи на Каракачанов. Той се спря и на друго изказване на лидера на ВМРО - че не иска да се върнат БСП и ДПС на власт. "Това не може да бъде цел на едно управление", добави Марешки. 

"Ясно е, че Веселин Марешки е прочел по-малко книги, отколкото Красимир Каракачанов е написал", каза в отговор Искрен Веселинов от ВМРО.

След това от партията на Каракачанов излязоха да прочетат и декларация, но не в защита на коалицията, а "по празничен повод" - годишнината на партията. "ВМРО забавя, но не забравя", каза в нея Милен Михов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието