В ГЕРБ има ''умерен оптимизъм'' за кабинет, ИТН все още нищо не иска

Йорданка Веселинова 11 май 2023 в 16:59 1716 0

ПП-ДБ

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС

След края на срещите между Мария Габриел и парламентарните групи ГЕРБ са "умерени оптимисти" за излъчването на редовен кабинет. 

Това заяви пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той определи разговорите като конструктивни, но подчерта, че на тях не са обсъждани министерства, позиции и имена.

Коментар дойде и от председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. По думите му по време на разговорите не е имало конкретика и срокове, а само "разбиране, че е нужно да има конкретика и срокове".

"Ние изразихме удовлетворение, че след три години манифестации на хората по улиците ГЕРБ най-сетне прозряха, че трябва да се вземат някакви мерки за главния прокурор. Смяната на един човек с друг няма да доведе до нищо, ако няма реформа в самата прокуратура. Хубаво е да бъдем честни, че това е един дълъг процес, за да не се създават впечатления, че от утре някой се маха", посочи той. 

Йорданов не видя проблем в неочакваната смяна в позициите на ГЕРБ и ДПС, които вече искат оставката на Иван Гешев. По думите му и да има договорка между формациите е без значение, ако доведе краен резултат.

Председателят на ПГ на ИТН заяви, че на този етап партията му не иска министерски кресла, тъй като разговорите с ГЕРБ били само споменаване на добри намерения.

"Още няма съгласие за нищо. Има излагане на мнения (...) Има два паралелни процеса. Единият е програма, конкретика и срокове, а втората линия - кои са хората, които носят отговорност, разбират ли от материята и могат ли да свършат работа. Второто още не се е случило, а първото е в начална фаза."

В отговор на въпрос какво ще поиска партията в замяна на подкрепа за кабинета "Габриел" той отговори така: "На този етап нищо."

"На нас не ни е целта да влезем в правителство", заяви още той, но пък добави, че ГЕРБ не могат и да очакват безусловна подкрепа от тях. Йорданов добави, че "отговорност се носи, когато участваш" (в кабинет - б.а.). 

"В крайна сметка нека бъдем честни. Без ИТН могат да си направят правителство. Не е никакъв проблем", посочи още Тошко Йорданов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови