Quantcast

В Дупница браниха с жива верига джамията в града

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2014 в 15:24 5706 6

Протест срещу превръщането на джамията в Дупница в действащ храм.

Хора от Дупница направиха жива верига около джамията в града и я окичиха с национални трибагреници, а от уредбата на площада звучаха патриотични песни, съобщи DenNews.bg.

Акцията беше организирана в знак на протест срещу опитите на Главното мюфтийство да стане собствени на сградата, за да бъде превърната в действаща джамия. Мюфтийството води дела за 90 джамии в цялата страна.

Джамията в Дупница, както и повечето останали, към които Мюфтийството има претенции, са паметници на културата, а някои са превърнати в музеи. Тази в Дупница е превърната в градска галерия.

Дупнишката джамия никога не е била действащ храм, запазена е благодарение на гражданството, археологически клуб „Царичина” и българската държава.

Кметът на града Методи Чимев и заместниците му подкрепиха акцията на дупничани срещу превръщането на градската галерия в действаща джамия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.06 2014 в 02:27

От кое си патиш, от кухата тиква ли? То е много лесно да се сетиш, защо след освобождението не са ги разрушили. По същата причина по която онези не са разрушили църквите и манастирите. То човек и с мозък, колкото бобово зърно би се сетил. При теб май е ос5анал остатъка само от това бобено зърно.

14.06 2014 в 02:22

От кое си патиш, от кухата тиква ли? То е много лесно да се сетиш, защо след освобождението не са ги разрушили. По същата причина по която онези не са разрушили църквите и манастирите. То човек и с мозък, колкото бобово зърно би се сетил. При теб май е ос5анал остатъка само от това бобено зърно.

13.06 2014 в 22:31

Патим си както винаги от толерантността и добротата. Защо тези гнусни сгради- джамии- не са били разрушени след Освобождението, а оставени? Защо дедите ни пак излязоха по-тъпи и недалновидни от едни гърци. След Освобовдението си Гърция е разрушила всички джамии, да не напомня нищо, че там е стъпвал ислямист и чалма. да не говорим как са "поканили" да си тръгнат всички с чалми на главата. А ние какво-оставихме да ни се качат на главата. В родопите небето не се вижда от минарета. Всички те са строени върху църкви- реално трябва да бъдат върнати на Църквата. Мюфтийството не е наследник на османската империя, така че какви претенциим, какви 5 лева? Който иска джамии, да се прибира в анадола

13.06 2014 в 20:37

"Дупнишката джамия никога не е била действащ храм"
А какво е била дупнишката ДЖАМИЯ, като никога не е била действащ храм? За картинна галерия ли са построили ДЖАМИЯТА? Какво по-естествено от това, джамията да се използва за джамия? До кога България ще нарушава Конституцията и законите си, които гарантират свобода на вероизповеданията?

13.06 2014 в 16:27

Между прасетат да наредят и трупа на обесения за турцизирането на България Станишев, ще е в добра компания :-).

13.06 2014 в 16:06

Нека дупничани заровят няколко умрели прасета в двора на джамията и да разсипят малко карантия вътре - така според корана е осквернено с "мръсно" месо и няма право да бъде джамия!