Quantcast

В Деня на храбростта Радев поздрави българите, които 'воюват за истината и отстояват демокрацията'

OFFNews Последна промяна на 06 май 2019 в 12:20 1690 0

Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев поздрави в речта си по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май всички българи, които "воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията".

"В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България", подчерта Радев.

Той посочи, че след десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност.

"Това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред, като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства. Защото Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на Отечеството личности, които имат един идеал - свободна, силна и благоденстваща България, на тях дължим признание и по-добри условия, за да могат да изпълняват достойно своята трудна, рискована и високо отговорна мисия", каза още президентът.

"През последните десетилетия войската преживя експерименти, недоимък, съкращения, но оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия", подчерта той.

Според него сега сме изправени пред изпитанието парите за армията да се трансформират в съвременни отбранителни способности, като за тази цел трябват "ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавата и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет".

Радев предупреди ръководството на армията, че "безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре".

Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания, и ако днес България е една от тях, то е, защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Летописите пазят безчет победи на войската ни в защита на нашия народ, националното единство и независимост. И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността, каза държавният глава.

Чест и слава за Българската армия и за всички славни българи. Честит празник на хората с пагони! Да живее България, завърши словото си президентът Румен Радев.

След неговото слово бе изпълнен националния химн и 20 артилерийски салюта. Веднага след това бе даден старт на военния парад за 6 май.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !