В 7 секции е преустановено машинното гласуване

OFFNews 26 май 2019 в 12:48 1972 0

В 7 секции е преустановено машинното гласуване, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на първия брифинг на комисията в изборния ден.

Той посочи, че като процент от общия брой машини - 3000, проблемните такива са малко на брой. Другият говорител на ЦИК Таня Цанева съобщи, че машинното гласуване е преустановено в: 29-та секция във Видин, 52-ра в Кърджали, 32-ра в Дупница, 4-та в Своге, а в 84-та в Хасково има техник. В 24-ти район в София - Подуяне, в 22-ра и 25-та секция машините са били разменени, така че се е наложило гласуването с тях да бъде спряно. 

"За съжаление при откриване на изборния ден и при първоначалния протокол нулевият, не е обърнато внимание нито от техниците, нито от секционната избирателна комисия, че машините са разменени. Това означава, че когато флашпаметите пристигнат в изчислителния център в РИК в края на изборния ден, те няма да могат да бъда разчетени. Независимо, че имаше много малко гласували с машини ЦИК прие да бъде преустановено гласуването с машини. Да се продължи на хартиени в тези две секции в "Подуяне", обясни Цанева. Тя още уточни, че за гласувалите машинно до момента в проблемните секции ще се наложи ръчно преброяване.

От ЦИК още съобщиха, че най-високата избирателна активност към 10:00 ч. е регистрирана в Кърджали - 19,91%, а най-ниска - във Варна с 5,51%. В София област активността е 7,56%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови