Утре става ясно дали руснака, изгорил паспорта си на протест ще бъде екстрадиран

Калина Цонева 24 август 2022 в 18:31 2283 1

Алексей Алчин

Снимка Снимка Фейсбук/Личен профил

Алексей Алчин

Повече от два часа и половина продължи заседанието на Апелативния съд във Варна по поисканата от Руската федерация (РФ) екстрадиция на Алексей Алчин, който изгори паспорта си на протест срещу войната в Украйна на 26 февруари. Първоинстанционният съд във Варна одобри връщането на Алчин в родината му на 8 август.

Решението на съда ще бъде оповестено на 25 август.

За разлика от предишната инстанция, апелативните магистрати разпита и двама свидетели - руски граждани, които живеят у нас, касаещи политическите възгледи на Алексей Алчин, несъгласието му с официалната Кремълска позиция и помощта му за украинските бежанци.

Съдебният състав събра доказателства и по своя инициатива, изисквайки превод на резултатите от 81-то пленарно заседание на Комитета за оперативно действие на конвенциите в областта на сътрудничеството по наказателноправни въпроси на Съвета на Европа и отправи молба към Българския Хелзинкски комитет (БКХ) за доклад за състоянието на човешките права и спазване върховенството на правото, включително на правата на лицата в наказателното производство и в местата за лишаване от свобода за 2021/2022 г.

Няма предоставени адекватни гаранции от страна на Руската федерация, че правата и достойнството на Алчин, който от пет години живее в България, ще бъдат защитени и, че той няма да бъде преследван по политически причини, гласят аргументите на защитата му. Като доводи бяха посочени още излизането на Русия от Съвета на Европа и денонсирането от нея на Конвенцията за правата на човека.

По данни към 2021 г. има около 17 000 жалби на руски граждани и организации срещу РФ в Европейския съд по правата на човека, посочват адвокатите на Алексей Алчин.

Според искането за екстрадиция от руската страна, той е обвинен в родината си за невнесен ДДС за 282 млн. рубли от фирмата му, закрита в края на 2015 г. В същото време Алчин разполага с две справки, че не няма данъчни задължения в родината си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

IvanofRumen

24.08 2022 в 21:00

Няма да се изненадам ако го екстрадират. С това слугинско правителство на рашисткия (п)реZидент. Срам ме е за това което става последния месец.